Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru sesiune

SESIÚNE, sesiuni, s. f. Perioadă de timp în care membrii unui organ reprezentativ, ai unei organizații se întrunesc pentru a discuta și a rezolva diferite probleme; p. ext. ședințele ținute în această perioadă de timp. ◊ Sesiune de examene = (în învățământul superior) perioadă de timp în cursul căreia se țin examene. [Pr.: -si-u-] – Din fr. session, lat. sessio, -onis.
SESIÚNE, sesiuni, s. f. Perioadă de timp în care membrii unui organ reprezentativ, al unei instituții științifice sau ai altui colectiv organizat se întrunesc pentru a rezolva împreună unele probleme; p. ext. ședințele ținute în această perioadă de timp. ◊ Sesiune de examene = perioadă de timp în cursul căreia se țin examene. [Pr.: -si-u-] – Din fr. session, lat. sessio, -onis.
SESIÚNE, sesiuni, s. f. Perioadă de timp în care membrii unui colectiv (organ reprezentativ, instituție științifică etc.) se întrunesc pentru a rezolva împreună problemele și lucrările care le stau în față; p. ext. ședințele ținute în acest timp. Se convoacă prima sesiune a Marii Adunări Naționale pe ziua de 23 ianuarie 1953. B. O. 1953, 3. Adunarea Țării Romînești, din care mai mulți din dumneavoastră ați făcut parte, a dat, în sesiunile trecute, mai multe voturi. KOGĂLNICEANU, S. A. 169. ◊ Sesiune de examene = perioadă de timp în cursul căreia se țin examene.
sesiúne (perioadă de timp, ședință) (-si-u-) s. f., g.-d. art. sesiúnii; pl. sesiúni
sesiúne s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. sesiúnii; pl. sesiúni
SESIÚNE s.f. Perioadă de timp în care membrii unui organ reprezentativ, al unei instituții științifice etc. rămân împreună, adunându-se la ședințele de lucru. ♦ Perioadă de timp în care se țin adunări de lucru, de comunicări ale unei instituții științifice, didactice etc.; (p. ext.) ședințele ținute în această perioadă de timp. ♦ Sesiune de examene = perioadă de timp în care au loc examene. [Pron. -si-u-. / cf. fr. session, lat. sessio].
SESIÚNE s. f. perioadă de timp în care membrii unui organ reprezentativ, ai unui for științific sau ai unei organizații internaționale se întrunesc în ședințe de lucru pentru comunicări; (p. ext.) ședințele ținute. ♦ ~ de examene = perioadă de timp în care au loc examene. (< fr. session, lat. sessio)
SESIÚNE ~i f. 1) Perioadă în care au loc ședințele unui organ reprezentativ al puterii de stat, judiciar sau științific, unde se iau în discuție și se rezolvă probleme importante. 2): ~ de examene perioadă de examene în sistemul învățământului. [G.-D. sesiunii; Sil. -si-u-] /<lat. sessio, ~onis, fr. session
sesiune f. timpul cât e reunită o adunare deliberantă: sesiunea parlamentară ordinară durează trei luni.
sesiúne f. (lat séssio, -ónis; fr. session. V. po-sesiune, a-sesor). Timpu cît durează toate ședințele uneĭ adunărĭ saŭ unuĭ corp p. o campanie de lucru: sesiunea parlamentară durează treĭ lunĭ, dar poate fi și o sesiune extraordinară. – Fals seziune.

Sesiune dex online | sinonim

Sesiune definitie

Intrare: sesiune
sesiune substantiv feminin
  • silabisire: -si-u-