Dicționare ale limbii române

6 definiții pentru serotonină

SEROTONÍNĂ s. f. (Fiziol.) Substanță prezentă în celulele tractului gastro-intenstinal, în creier, în plachetele sangvine ale unor mamifere, cu rol important în contracția musculaturii netede, în dilatarea capilarelor, în creșterea permeabilității vaselor mici. – Din fr. sérotonine.
SEROTONÍNĂ s. f. (Fiziol.) Substanță prezentă în celulele tractului gastro-intestinal, în creier, în plachetele sangvine ale unor mamifere, cu rol important în contracția musculaturii netede, în dilatarea capilarelor, în creșterea permeabilității vaselor mici. – Din fr. sérotonine.
serotonínă s. f., g.-d. art. serotonínei
SEROTONÍNĂ s.f. Compus chimic prezent în organism, cu un rol important în biochimismul funcțional al creierului. [< engl. serotonin].
SEROTONÍNĂ s. f. substanță hormonală secretată de celulele cromafine ale peretelui intestinal și de diverse țesuturi, cu acțiune vasoconstrictoare. (< fr. sérotonine, engl. serotonin)
SEROTONÍNĂ (< fr.) s. f. Compus chimic derivat din triptofan, prezent în organism în trombocite, sistemul nervos central, cu acțiune vasoconstrictoare și neurotransmițător cu rol în biochimismul funcțional al creierului, în contracția musculaturii netede, în dilatarea capilarelor și în sporirea permeabilității vaselor mici. Este prezentă în veninul șerpilor și al unor broaște.

serotonină definitie

serotonină dex

Intrare: serotonină
serotonină substantiv feminin