Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru serba

SERB├ü, serbez, vb. I. Tranz. A s─ârb─âtori (un fapt important, un eveniment memorabil etc.); fig. a omagia, a cinsti, a l─âuda. ÔÖŽ A ╚Ťine s─ârb─âtoare; a nu lucra, a pr─âznui. ÔÇô Lat. servare.
SERB├ü, serbez, vb. I. Tranz. A s─ârb─âtori (un fapt important, un eveniment memorabil etc.); fig. a omagia, a cinsti, a l─âuda. ÔÖŽ A ╚Ťine s─ârb─âtoare; a nu lucra, a pr─âznui. ÔÇô Lat. servare.
SERB├ü, serbez, vb. I. Tranz. (Complementul indic─â un fapt ├«nsemnat, un eveniment memorabil etc.) A s─ârb─âtori. L├«ng─â lacul care-n tremur somnoros ╚Öi lin se bate, Vezi o mas─â mare-ntins─â cu f─âclii prea luminate, C─âci din patru p─âr╚Ťi a lumii ├«mp─âra╚Ťi ╚Öi-mp─âr─âtese Au venit ca s─â serbeze nunta ginga╚Öei mirese. EMINESCU, O. I 85. Potoski d─â porunc─â s─â-mpart─â vin pe la solda╚Ťi, pentru ca s─â serbeze victoria noastr─â. ALECSANDRI, T. II 37. (Cu pronun╚Ťare regional─â) G─âsim ├«ntr-un jurnal aducerea-aminte a adun─ârii de la Blaj, ziua cea mare de 15 mai 1848, s─ârbat─â de pribegii din Principate la Paris la 15 mai 1851. RUSSO, S. 67. ÔÖŽ Fig. A omagia, a cinsti. C├«nd privesc la tine, scumpa mea iubit─â, Ca o lir─â dulce inima-mi trezit─â C├«nt─â ╚Öi serbeaz─â bunurile vie╚Ťii, Farmecul iubirii ╚Öi a tinere╚Ťii. ALECSANDRI, P. II 27. Cioc├«rlia cea voioas─â ├«n v─âzduh se leg─âna ╚śi-nturnarea prim─âverii prin dulci ciripiri serba. NEGRUZZI, S. I 115. ÔÖŽ (├Än limbajul bisericesc) A ╚Ťine s─ârb─âtoare, a pr─âznui.
serbá (a ~) vb., ind. prez. 3 serbeáză
serb├í vb., ind. prez. 1 sg. serb├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. serbe├íz─â
SERB├ü vb. 1. a aniversa, a celebra, a pr─âznui, a s─ârb─âtori, a ╚Ťine, (├«nv. ╚Öi reg.) a pr─âznici. (~ 25 de ani de la c─âs─âtorie.) 2. a comemora, a s─ârb─âtori. (~ un mare eveniment.)
serb├í (-b├ęz, -├ít), A celebra, a comemora, a s─ârb─âtori. ÔÇô Var. s─ârba. Lat. serv─üre (Pu╚Öcariu 1582; REW 7872), cf. it. serbare, prov., cat., v. sp. servar. ÔÇô Der. serbare, s. f. (festivitate, petrecere); s─ârb─âtoare (mr. s─ârb─âtoare, megl. s├«rb─âtoare), s. f. (zi festiv─â, petrecere), din participiul serbat cu suf. -oare ca sc─âld─âtoare, c├«nt─âtori etc. (dup─â Pascu, I, 151 ╚Öi Densusianu, GS, II, 310, din lat. *servatoria); s─ârb─âtori, vb. (a celebra); s─ârb─âtoresc, adj. (festiv).
A SERB├ü ~├ęz 1. tranz. (evenimente importante, zile memorabile) A marca printr-o solemnitate; a s─ârb─âtori; a celebra. 2. intranz. A ╚Ťine s─ârb─âtoare; a pr─âznui. /<lat. servare
serb├á v. a s─ârb─âtori: c├ónt─â ╚Öi serbeaz─â bunurile vie╚Ťii AL. [Lat. SERVARE].
s─ârb├ęz, a -├í v. intr. (din serbez, forma vestic─â, rar─â ╚Öi ─şa, d. lat. servare, a conserva, a p─âstra; it. serbare, pv. vcat. vsp. servar. V. con-serv). ╚Üin o s─ârb─âtoare: a s─ârba ├«nvierea Domnulu─ş.
serb├ęz V. s─ârbez.
SERBA vb. 1. a aniversa, a celebra, a pr─âznui, a s─ârb─âtori, a ╚Ťine, (├«nv. ╚Öi reg.) a pr─âznici. (~ 25 de ani de la c─âs─âtorie.) 2. a comemora, a s─ârb─âtori. (~ un mare eveniment.)

Serba dex online | sinonim

Serba definitie

Intrare: serba
serba verb grupa I conjugarea a II-a