Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru seralie

SARAIL├ŹE, sarailii, s. f. Pr─âjitur─â f─âcut─â din foi de pl─âcint─â rulate, cu umplutur─â de nuci, de alune, de migdale, ├«mbibat─â cu sirop de zah─âr sau cu miere. [Pr.: -ra-i-. ÔÇô Var.: (├«nv.) seral├şe s. f.] ÔÇô Din tc. sarayl─▒ ÔÇ×ceea ce ╚Ťine de palatul sultanuluiÔÇŁ.
SERAL├ŹE s. f. v. sarailie.
SARAIL├ŹE, sarailii, s. f. Pr─âjitur─â f─âcut─â din foi de pl─âcint─â rulate, cu umplutur─â de nuci, de alune, de migdale, ├«mbibat─â cu sirop de zah─âr sau cu miere. [Pr.: -ra-i-. ÔÇô Var.: (├«nv.) seral├şe s. f.] ÔÇô Din tc. sarayli ÔÇ×ceea ce ╚Ťine de palatul sultanuluiÔÇŁ.
SERAL├ŹE s. f. v. sarailie.
SARAIL├ŹE, sarailii, s. f. Pr─âjitur─â f─âcut─â din foi de pl─âcint─â, rulate, cu umplutur─â de nuci sau de migdale ╚Öi ├«mbibate cu mult sirop de zah─âr sau de miere. V. baclava. M├«nca ├«ns─â bine feluri moldovene╚Öti ├«mbiel╚Öugate ╚Öi grase, ispr─âvind cu sarailii ╚Öi baclavale turce╚Öti. SADOVEANU, Z. C. 107. C├«nd venir─â: sarailia ╚Öi minciunile, cheful era ├«n toi. ST─éNOIU, C. I. 99. Masinca trimetea s─â scoat─â ap─â proasp─ât─â de la pu╚Ť ╚Öi-i trata cu sarailie f─âcut─â de m├«na ei. BASSARABESCU, V. 8.. Variant─â: seral├şe (NEGRUZZI, S. I 286) s. f.
SERAL├ŹE s. f. v. sarailie.
sarail├şe (-ra-i-) s. f., art. sarail├şa, g.-d. art. sarail├şei; pl. sarail├şi, art. sarail├şile
sarail├şe s. f. (sil. -ra-i-), art. sarail├şa, g.-d. art. sarail├şei; pl. sarail├şi, art. sarail├şile
sarail├şe (sarail├şi), s. f. ÔÇô Pr─âjitur─â oriental─â pe baz─â de miere ╚Öi nuci. ÔÇô Megl. s─ârliia. Tc. saraili (╚śeineanu, II, 314).
SARAIL├ŹE ~i f. Produs de patiserie preparat din foi de aluat unse cu gr─âsime ╚Öi rulate, cu umplutur─â de nuci sau br├ónz─â ╚Öi copt ├«n cuptor. [G.-D. sarailii; Sil. -ra-i-] /<turc. sarayli
sarailie f. plăcintă turcească cu fidea, miere și zahăr: iaurt, sarailii, baclavale NEGR. [Turc. SARAILY, lit. plăcintă de saraiu].
sarail├şe f. (turc. sara─şly, de la sara─ş, rob sa┼ş roab─â, liberat─â din sera─ş. V. sera─ş). Un fel de pr─âjitur─â f─âcut─â ca ╚Öi baclava┼şa, dar ├«nv─âl─âtucit─â.

Seralie dex online | sinonim

Seralie definitie

Intrare: sarailie
sarailie substantiv feminin
  • silabisire: -ra-i-
seralie