12 definiții pentru sepie
SÉPIE, (
1) sepii, (
3) sepia,
s. f. 1. Moluscă marină cu corpul oval, prevăzut cu zece brațe acoperite cu numeroase ventuze și cu o cochilie calcaroasă internă și care, când este atacată, elimină o secreție negricioasă dintr-o „glandă de cerneală”, tulburând apa din jur (Sepia officinalis).
2. (În forma sepia) Vopsea de culoare cafenie-închis provenită din viscerele sepiei sau fabricată pe cale sintetică, folosită în pictură sau în grafică; culoare roșie-brună ◊ (Adjectival) Culoare sepia.
3. Desen colorat roșu-brun, realizat cu sepia (
2). [
Var.:
sépia s. f.] – Din
fr. sepia, lat. sepia, it. seppia. SÉPIE, sepii,
s. f. 1. Moluscă marină cu corpul oval, prevăzut cu zece brațe acoperite cu numeroase ventuze și cu o cochilie calcaroasă internă și care, când este atacată, elimină o secreție negricioasă dintr-o „glandă de cerneală”, tulburând apa din jur (Sepia officinalis).
2. (În forma sepia) Vopsea de culoare cafeniu-închis provenită din viscerele sepiei sau fabricată pe cale artificială, întrebuințată în pictură sau în grafică.
3. Desen colorat roșu-brun, realizat cu sepia (
2). – Din
fr. sépia, lat. sepia. SÉPIE, sepii,
s. f. Moluscă marină cefalopodă, cu corpul oval, prevăzut cu zece brațe acoperite cu numeroase ventuze și cu o cochilie calcaroasă internă (cînd este atacată, emană un lichid negricios care tulbură apa) (Sepia officinalis).
sépie (moluscă) (-pi-e)
s. f.,
art. sépia (-pi-a),
g.-d. art. sépiei;
pl. sépii,
art. sépiile (-pi-i-)
sépie (moluscă) s. f. (sil. -pi-e), art. sépia (sil. -pi-a), g.-d. art. sépiei; pl. sépii, art. sépiile (sil. -pi-i-) SÉPIE s.f. Moluscă cefalopodă marină, cu corpul oval și cu brațe tentaculare, care, când este în pericol de a fi prinsă, emană un lichid negricios care tulbură apa. [Pron. -pi-e, gen. -iei. / < fr. sépia, cf. gr., lat. sepia].
SÉPIE s. f. moluscă cefalopodă marină, cu corpul oval și cu brațe tentaculare, care, când este atacată, emană un lichid negricios ce tulbură apa. (< fr. sépia, lat. sepia)
sépie (-ii), s. f. –
1. Moluscă marină (Sepia officinalis). –
2. Vopsea, culoare cafeniu-închis. –
3. Desen colorat cafeniu-închis.
Lat. sepia (
sec. XIX).
SÉPIE ~i f. Moluscă marină răpitoare, comestibilă, de talie mare, cu corpul oval, înzestrat cu tentacule și cu o glandă specială, care, atunci când este atacată, emană un lichid de culoare închisă, tulburând apa. [G.-D. sepiei; Sil. -pi-e] /<fr. sepia, lat. sepia, it. seppia sepie f.
1. molusc al cărui os secretează o coloare neagră, cu care se face sepia;
2. materie negricioasă de desenat;
3. desen făcut cu această materie.
*sepíe f. (lat sépia, d. vgr. sepia). Zool. O moluscă cefalopodă care secretează un lichid negru întrebuințat în desemn (Scoĭca internă se numește os de sepie). Văpsea neagră formată de acest lichid.
SÉPIE (< fr., lat.) s. f. Specie de moluște cefalopode, răpitor din mările temeprate și calde, asemănătoare cu caracatița, cu corpul oval, lung de 15-20 cm, cu 10 brațe (opt scurte, acoperite total cu ventuze și două lungi, cu ventuze doar la capătul liber) dispuse în jurul gurii și cu o cochilie internă (Sepia officinalis); când este atacată, elimină o secreție negricioasă dintr-o „glandă de cerneală”. Carnea de s. este comestibilă și se folosește în alimentație, iar vopseaua obținută din „glanda de cerneală” a s. – în pictură. Sepie dex online | sinonim
Sepie definitie