Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru sensibilitate

SENSIBILIT├üTE, sensibilit─â╚Ťi, s. f. 1. Facultate de a sim╚Ťi, de a reac╚Ťiona la excita╚Ťii, de a-╚Öi schimba, ├«ntr-o anumit─â m─âsur─â, starea ini╚Ťial─â sub ac╚Ťiunea unui agent exterior; acuitate a sim╚Ťurilor; capacitatea de a percepe senza╚Ťii. 2. Capacitate de reac╚Ťie afectiv─â; intensitate afectiv─â; emotivitate, afectivitate. ÔÖŽ (├Än art─â ╚Öi literatur─â) Capacitatea de a transmite, de a provoca emo╚Ťii artistice; receptivitate artistic─â. 3. ├Änsu╚Öire a unui instrument sau a unui aparat de a reac╚Ťiona la cele mai mici varia╚Ťii ale unor agen╚Ťi externi (ca diferen╚Ťa de temperatur─â sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). 4. (Chim.) M─ârimea concentra╚Ťiei unei solu╚Ťii ├«n substan╚Ťa de analizat, care produce, ├«n timpul reac╚Ťiei de recunoa╚Ötere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 5. Rezisten╚Ť─â sc─âzut─â la agen╚Ťi patogeni. 6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (4). ÔÇô Din fr. sensibilit├ę, lat. sensibilitas, -atis.
SENSIBILIT├üTE, sensibilit─â╚Ťi, s. f. 1. Facultate de a sim╚Ťi, de a reac╚Ťiona la excita╚Ťii, de a-╚Öi schimba, ├«ntr-o anumit─â m─âsur─â, starea ini╚Ťial─â sub ac╚Ťiunea unui agent exterior; acuitate a sim╚Ťurilor; capacitatea de a percepe senza╚Ťii. 2. Capacitate de reac╚Ťie afectiv─â; intensitate afectiv─â; emotivitate, afectivitate. ÔÖŽ (├Än art─â ╚Öi literatur─â) Capacitatea de a transmite, de a provoca emo╚Ťii artistice; receptivitate artistic─â. 3. ├Änsu╚Öire a unui instrument sau a unui aparat de a reac╚Ťiona la cele mai mici varia╚Ťii ale unor agen╚Ťi externi (ca diferen╚Ťa de temperatur─â sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). 4. (Chim.) M─ârimea concentra╚Ťiei unei solu╚Ťii ├«n substan╚Ťa de analizat, care produce, ├«n timpul reac╚Ťiei de recunoa╚Ötere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 5. Predispozi╚Ťie a organismelor la diferite boli. 6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (4). ÔÇô Din fr. sensibilit├ę, lat. sensibilitas, -atis.
SENSIBILIT├üTE, sensibilit─â╚Ťi, s. f. 1. Facultatea de a sim╚Ťi, de a reac╚Ťiona la excita╚Ťii; acuitate a sim╚Ťurilor; capacitatea de a avea senza╚Ťii. Poate c─â ├«n acea singur─â clip─â [a mor╚Ťii] e concentrat─â toat─â sensibilitatea, ├«n creier fiind chiar sediul vie╚Ťii. Dar unele insecte au senza╚Ťii chiar dup─â ce s├«nt decapitate. BART, S. M. 78. 2. Capacitate de reac╚Ťie afectiv─â; intensitate afectiv─â; emotivitate. Erau oameni normali... unii din ei poate cu o sensibilitate prea acut─â. C─éLINESCU, E. 31. Sensibilitatea noastr─â e mai ascu╚Ťit─â ╚Öi nu s-a tocit prin contactul cu primejdiile zilnice. REBREANU, R. II 101. [Radu] se f─âcuse de o sensibilitate care nu era de loc extraordinar─â v├«rstei lui. VLAHU╚Ü─é, O. A. I 90. ÔÖŽ (├Än art─â ╚Öi literatur─â) Impresionabilitate deosebit─â la tot ceea ce treze╚Öte emo╚Ťii estetice; receptivitate artistic─â. Sensibilitatea criticului se manifest─â ├«n cea mai profund─â vibra╚Ťiune a ei... ├«n admirabilul studiu asupra dramei ┬źN─âpasta┬╗. DEMETRESCU, O. 170. 3. Calitate a unui instrument sau a unui aparat de a reac╚Ťiona la valori sau varia╚Ťii foarte mici ale intensit─â╚Ťii unor agen╚Ťi externi (ca diferen╚Ťa de temperatur─â sau de greutate, schimbarea de presiune etc.). Sensibilitatea seismografului. Sensibilitatea balan╚Ťei.
!sensibilit├íte s. f., g.-d. art. sensibilitß║»╚Ťii; pl. sensibilitß║»╚Ťi
sensibilit├íte s. f., g.-d. art. sensibilit─â╚Ťii; pl. sensibilit─â╚Ťi
SENSIBILIT├üTE s. 1. (├«nv.) sim╚Ťibilitate, sim╚Ťiciune, sim╚Ťire, sim╚Ťitate. (Sensibilitatea nervilor.) 2. emotivitate, impresionabilitate, sim╚Ťire. (Artist de o mare sensibilitate.) 3. susceptibilitate. (Se f─âcuse de o sensibilitate greu de suportat.) 4. fine╚Ťe. (Sensibilitatea unui aparat de m─âsur─â.)
Sensibilitate Ôëá insensibilitate
SENSIBILIT├üTE s.f. 1. Facultate a organismelor vii de a sim╚Ťi, de a percepe prin sim╚Ťuri tot ceea ce vine din afar─â; sim╚Ťire. 2. ├Änsu╚Öirea de a fi foarte sim╚Ťitor; afectivitate, emotivitate accentuat─â. ÔÖŽ Receptivitate artistic─â. ÔÖŽ Predispozi╚Ťie a organismelor la diferite boli. 3. ├Änsu╚Öire a unui instrument sau a unui aparat de a indica cele mai mici valori, deosebiri, diferen╚Ťe. 4. (Chim.) M─ârime a concentra╚Ťiei unei solu╚Ťii la substan╚Ťa de analizat, care produce, ├«n timpul unei reac╚Ťii de recunoa╚Ötere, un efect la pragul perceperii senzoriale. 5. Viteza cu care reac╚Ťioneaz─â o emulsie fotosensibil─â pentru a se ob╚Ťine o anumit─â ├«nnegrire a argintului ├«n func╚Ťie de cantitatea de lumin─â recep╚Ťionat─â. [Cf. fr. sensibilit├ę, lat. sensibilitas].
SENSIBILIT├üTE s. f. 1. proprietate a organismelor animale de a sim╚Ťi, de a percepe prin sim╚Ťuri tot ceea ce vine din afar─â. ÔŚŐ calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile. 2. ├«nsu╚Öirea de a fi foarte sim╚Ťitor; afectivitate, emotivitate. ÔŚŐ receptivitate artistic─â. ÔŚŐ predispozi╚Ťie a organismelor la diferite boli. 3. ├«nsu╚Öire a unui instrument sau aparat de a fi sensibil. 4. (chim.) m─ârime a concentra╚Ťiei unei solu╚Ťii, ├«n substan╚Ťa de analizat, care produce, ├«n timpul unei reac╚Ťii de recunoa╚Ötere, un efect la pragul percep╚Ťiei senzoriale. 5. viteza cu care reac╚Ťioneaz─â o emulsie fotosensibil─â pentru a se ob╚Ťine o anumit─â ├«nnegrire a argintului ├«n func╚Ťie de cantitatea de lumin─â recep╚Ťionat─â. (fr. sensibilit├ę, lat. sensibilitas)
SENSIBILIT├üTE ~─â╚Ťi f. 1) Caracter sensibil. 2) Receptivitate emotiv─â; afectivitate. [G.-D. sensibilit─â╚Ťii] /<lat. sensibilitas, ~atis, fr. sensibilit├ę
sensibilitate f. 1. facultatea de a sim╚Ťi, de a primi impresiunile obiectelor; 2. impresionabilitate moral─â: are prea mult─â sensibilitate; 3. sentiment de comp─âtimire, de duio╚Öie.
*sensibilit├íte f. (lat. sensibilitas, -├ítis). Facultatea de a fi sensibil, de a sim╚Ťi u╚Öor: sensibilitatea une─ş inim─ş, une─ş hirti─ş fotografice. ÔÇô Fals senz-.
SENSIBILITATE s. 1. (├«nv.) sim╚Ťibilitate, sim╚Ťiciune, sim╚Ťire, sim╚Ťitate. (~ nervilor.) 2. emotivitate, impresionabilitate, sim╚Ťire. (Artist de o mare ~.) 3. susceptibilitate. (Se f─âcuse de o ~ greu de suportat.)
SENSIBILITATE. Subst. Sensibilitate, sim╚Ťire, sim╚Ť, sim╚Ť─âm├«nt, sentiment, senza╚Ťie, emo╚Ťie; sim╚Ťibilitate (rar), sim╚Ťiciune (├«nv.), sentimentalitate, sentimentalism, sim╚Ťimintalism (├«nv.); afectivitate, emotivitate, impresionabilitate, receptivitate, rafinament, morbide╚Ťe (livr.), susceptibilitate, hipersensibilitate; iritabilitate, irascibilitate, surescitabilitate. Emo╚Ťionare, tulburare; sensibilizare, sentimentalizare, hipersensibilizare; iritare; irita╚Ťie, surescitare, surescita╚Ťie. Adj. Sensibil, sensibilizat, sim╚Ťit, sim╚Ťitor, senzual, sim╚Ťual (├«nv.); emotiv, emo╚Ťional, afectiv; sentimental, impresionabil, receptiv; susceptibil, hipersensibil; iritabil, irascibil, surescitabil. Emo╚Ťionat, afectat, tulburat, mi╚Öcat, impresionat; excitat, surescitat, iritat, a╚Ť├«╚Ťat, enervat. Impresionant, mi╚Öc─âtor, lacrimogen (fig., ir. ╚Öi depr.), emo╚Ťionant, tulbur─âtor, sentimentalizat; iritant, enervant, surescitant. Vb. A sim╚Ťi, a ├«ncerca un sentiment, a fi mi╚Öcat (impresionat). A se emo╚Ťiona, a cuprinde (pe cineva) emo╚Ťia, a fi cuprins de emo╚Ťie, a se tulbura. A se irita, a se enerva, a se sup─âra, a-╚Öi ie╚Öi din fire, a-i s─âri (cuiva) ╚Ťand─âra, a se ├«nfuria. A sensibiliza, a sentimentaliza; a impresiona, a emo╚Ťiona, a mi╚Öca, a tulbura, a excita, a irita, a a╚Ť├«╚Ťa, a surescita. V. cordialitate, dragoste, ging─â╚Öie, intui╚Ťie, iritare, nelini╚Öte, nest─âp├«nire, rafinament, sinceritate, temperament.

Sensibilitate dex online | sinonim

Sensibilitate definitie

Intrare: sensibilitate
sensibilitate substantiv feminin