Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru senilitate

SENILITÁTE s. f. Caracterul a ceea ce este senil; stare patologică a vârstei înaintate, constând din modificări involutive fizice și psihice ale organismului, mai accentuate decât cele datorate proceselor normale de îmbătrânire. – Din fr. sénilité.
SENILITÁTE s. f. Caracterul a ceea ce este senil; stare patologică provocată de îmbătrânire și caracterizată prin modificări structurale și funcționale de involuție, fizice și psihice, ale organismului uman. – Din fr. sénilité.
SENILITÁTE s. f. Caracterul a ceea ce este senil; slăbire a corpului și a facultăților intelectuale, cauzată de bătrînețe; bătrînețe.
senilitáte s. f., g.-d. art. senilitắții
senilitáte s. f., g.-d. art. senilității
SENILITÁTE s. (MED.) ramoleală, ramolire, ramolisment, (livr.) decrepitudine, (rar) ramoliție, (impr.) sclerozare. (~ unui om vârstnic.)
SENILITÁTE s.f. Caracterul a ceea ce este senil; slăbire a facultăților mintale și a corpului, cauzată de bătrânețe. [Cf. fr. sénilité].
SENILITÁTE s. f. 1. stare patologică provocată de îmbătrânire, cu modificări structurale și funcționale involutive, fizice și psihice. 2. (geol.) stadiu de bătrânețe al ciclului de eroziune. (< fr. sénilité)
SENILITÁTE f. Stare de slăbire a funcțiilor organice și intelectuale la bătrânețe. [G.-D. senilității] /<fr. sénilité
senilitate f. slăbirea corpului și a spiritului produsă la bătrânețe.
*senilitáte f. (d. senil). Slăbirea trupească și sufletească a bătrînețiĭ: a muri de senilitate.
SENILITATE s. (MED.) ramoleală, ramolire, ramolisment, (livr.) decrepitudine, (rar) ramoliție, (impr.) sclerozare. (~ unui om vîrstnic.)
SENILITÁTE (< fr.) s. f. Stare patologică caracteristică vârstei înaintate, constând din modificări involutive fizice și psihice ale organismului mai accentuate decât cele datorate proceselor normale de îmbătrânire. Se manifestă prin inerție intelectuală, putând ajunge până la un infantilism pronunțat, dificultăți și chiar incapacitate de memorare a evenimentelor recente, stări anxioase și de confuzie; uneori include și manifestări isterice și poate evolua spre demență senilă.

senilitate definitie

senilitate dex

Intrare: senilitate
senilitate substantiv feminin