Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru semiton

SEMIT├ôN, semitonuri, s. n. 1. (Muz.) Interval de o jum─âtate de ton; cel mai mic interval ├«n gama diatonic─â. 2. Nuan╚Ť─â de culoare intermediar─â care face trecerea, ├«n pictur─â ╚Öi ├«n artele decorative, de la un ton ├«nchis la unul deschis al aceleia╚Öi culori. ÔÇô Din fr. semi-ton.
SEMIT├ôN, semitonuri, s. n. 1. (Muz.) Interval de o jum─âtate de ton; cel mai mic interval ├«n gama diatonic─â. 2. Nuan╚Ť─â de culoare intermediar─â care face trecerea, ├«n pictur─â ╚Öi ├«n artele decorative, de la un ton ├«nchis la unul deschis al aceleia╚Öi culori. ÔÇô Din fr. semi-ton.
SEMIT├ôN, semitonuri, s. n. 1. (Muz.) Interval de o jum─âtate de ton; cel mai mic interval ├«n gama diatonic─â. 2. Nuan╚Ť─â de culoare care face trecerea, ├«n pictur─â ╚Öi ├«n artele decorative, de la un ton mai ├«nchis la unul mai deschis.
semit├│n s. n., pl. semit├│nuri
semit├│n s. n., pl. semit├│nuri
SEMIT├ôN s.n. 1. Interval de o jum─âtate de ton. 2. Nuan╚Ť─â de culoare care face trecerea de la un ton ├«nchis la unul deschis al aceleia╚Öi culori. [Cf. it. semitono, fr. demiton].
SEMIT├ôN s. n. 1. cel mai mic interval din sistemul muzical temperat; interval de o jum─âtate de ton. ÔÖŽ ~ diatonic = semiton din dou─â trepte al─âturate cu numiri diferite; ~ cromatic = semiton din dou─â trepte care au aceea╚Öi denumire. 2. nuan╚Ť─â care face trecerea de la un ton ├«nchis la unul deschis al aceleia╚Öi culori. (< it. semitono, fr. semi-ton)
SEMIT├ôN ~uri n. 1) muz. Interval de o jum─âtate de ton; cel mai mic interval ├«ntre dou─â sunete al─âturate. 2) Nuan╚Ť─â intermediar─â ├«ntre un ton ├«nchis la altul deschis al unei culori. /<fr. semi-ton
semiton n. valoarea unui jum─âtate ton muzical.
*semit├│n n., pl. ur─ş. Muz. Jum─âtate de ton (ca ├«ntre mi ╚Öi fa sa┼ş ├«ntre si ╚Öi do). V. semison.
semiton (fr. demi-ton; it. semitono; germ. Halbton; engl. semitone) 1. ├Än sistemul egal temperat* cu 12 trepte (sunete) ├«n octav─â* (sistemul semitonal sau semitonia) cel mai mic interval*, definind valoarea secundei* mici ╚Öi a primei* m─ârite. S. ╚Öi tonul (= 2 s.) sunt unit─â╚Ťi de m─âsur─â intervalice ├«n acest sistem (ex.: ter╚Ťa* mic─â cuprinde 3 s. sau 1 1/2 tonuri). S. diatonic* este format de 2 note scrise pe trepte vecine, deci cu nume diferit (ex.: mi-fa sau sol-la bemol). S. cromatic* este format de 2 note scrise pe aceea╚Öi treapt─â, dintre care cel pu╚Ťin una este alterat─â* (ex.: do-do diez sau si dublu bemol-si bemol). S. enarmonic (2) este format din dou─â sunete temperate de aceea╚Öi ├«n─âl╚Ťime, scrise pe trepte* vecine ╚Öi deci cu nume diferit (ex.: re diez-mi bemol sau mi diez-fa); practic, este materializat de o aceea╚Öi clap─â a pianului. 2. ├Än sistemul egal temperat Mercator-Holder (cu octava divizat─â ├«n 53 de come* egale, v. temperare), nu semitonul, ci coma* este cel mai mic interval ╚Öi unitate de m─âsur─â intervalic─â. S. diatonic cuprinde patru come, iar cel cromatic cinci come. Nu exist─â s. propriu-zis, adic─â un interval egal exact cu o jum─âtate de ton, deoarece acesta este format din 9 come (un ton = un s. diatonic + un s. cromatic). ├Än acest sistem, enarmonia (ÔÇ×temperat─âÔÇŁ) nu este posibil─â, deoarece, de ex. s. cromatic do-do diez, cuprind 5 come, ca ╚Öi re bemol-re, nota (sunetul) re bemol este mai joc cu o com─â dec├ót do diez (v. schema de subton*, interval*). 3. ├Än sistemele netemperate (Pitagora ╚Öi Zarlino) exist─â mai multe feluri (valori) de s. ╚Öi nici unul nu are m─ârimea exact─â a unei jum─ât─â╚Ťi de ton, astfel c─â enarmonia nu este nici aici posibil─â. Mai mult, ├«n gama natural─â (Zarlino) exist─â ╚Öi 2 feluri (valori) de ton: ton mare 9/8 ╚Öi ton mic 10/9. Primul cuprinde un s. diatonic 16/15 + un s. cromatic mare (135/128) iar al doilea acela╚Öi s. diatonic + un s. cromatic mic 25/24. ÔÖŽ Existen╚Ťa s. cu valori diferite a ├«nceput a fi st├ónjenitoare de prin sec. 16, o dat─â cu cre╚Öterea importan╚Ťei ╚Öi r─âsp├óndirii instr. muzicale cu claviatur─â*. Pentru a se putea realiza transpozi╚Ťii* ╚Öi modula╚Ťii* ├«n c├ót mai multe tonalit─â╚Ťi (2) diferite, octava acestor instr. ar fi trebuit s─â aib─â un num─âr de clape mai mare dec├ót cele 12 ale clavicordului* sau clavecinului*. Dificult─â╚Ťile ap─ârute au fost ├«nl─âturate prin adoptarea sistemului de temperare cu 12 s., egale ├«n octav─â.

Semiton dex online | sinonim

Semiton definitie

Intrare: semiton
semiton substantiv neutru