Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru semicerc

SEMICÉRC, semicercuri, s. n. 1. Segment de cerc a cărei coardă este un diametru; figură geometrică formată dintr-o jumătate de cerc. ♦ (Sport) Linie care trasează și limitează o suprafață semicirculară privilegiată de reguli speciale de joc (la baschet, handbal etc.). 2. Șir de ființe sau de lucruri așezate în formă de semicerc (1); linie, mișcare arcuită. ◊ Loc. adv. În semicerc = în formă de semicerc (1). – Semi- + cerc.
SEMICÉRC, semicercuri, s. n. 1. Segment de cerc a cărei coardă este un diametru; figură geometrică formată dintr-o jumătate de cerc. ♦ (Sport) Linie semicirculară care trasează și limitează o suprafață semicirculară privilegiată de reguli speciale de joc (la baschet, handbal etc.); 2. Șir de ființe sau de lucruri așezate în formă de semicerc (1); linie, mișcare arcuită. ◊ Loc. adv. În semicerc = în formă de semicerc (1). – Semi- + cerc.
SEMICÉRC, semicercuri, s. n. 1. Figură geometrică formată dintr-o jumătate de cerc. 2. Șir de ființe sau de lucruri așezate în formă de semicerc (1); linie, mișcare arcuită. Semicercul de mogîldețe negre se lărgea pe cîmpul nins. DUMITRIU, N. 213. Un copil fugărit de alți doi descrise un semicerc, căutînd un refugiu, și îl găsi după rochia Anei Lipan. C. PETRESCU, C. V. 181. ◊ Loc. adv. În semicerc. Cele zece-douăsprezece bucăți de sculptură... erau așezate în semicerc, sub scara Ateneului. GALACTION, O. I 116.
semicérc s. n., pl. semicércuri
semicérc s. n., pl. semicércuri
SEMICÉRC s.n. 1. Figură geometrică formată dintr-o jumătate de cerc. 2. Șir de ființe, de lucruri etc. așezate în semicerc (1); linie arcuită. [< semi- + cerc, după fr. demicercle].
SEMICÉRC s. n. 1. arc de cerc subînscris de un diametru. 2. șir de ființe, lucruri etc. așezate în semicerc (1); linie arcuită. (după fr. demi-cercle)
SEMICÉRC ~uri n. 1) geom. Fiecare dintre cele două jumătăți în care este împărțit un cerc de diametrul său. 2) Grup de elemente aranjate în forma unei jumătăți de cerc. ◊ În ~ în formă de arc. /semi- +cerc
semicerc n. jumătatea unui cerc.
*semicérc n., pl. urĭ. Jumătate de cerc. V. emiciclu.

semicerc definitie

semicerc dex

Intrare: semicerc
semicerc substantiv neutru