10 definiții pentru seculariza
SECULARIZÁ, secularizez,
vb. I.
Tranz. A trece în patrimoniul statului (în schimbul unei despăgubiri) ceea ce aparține bisericii. – Din
fr. séculariser. SECULARIZÁ, secularizez,
vb. I.
Tranz. A trece în patrimoniul statului (în schimbul unei despăgubiri) un bun aparținând bisericii sau mănăstirii. – Din
fr. séculariser. SECULARIZÁ, secularizez,
vb. I.
Tranz. A trece cu forme legale în patrimoniul statului un bun aparținînd bisericii. Cuza-vodă a secularizat averile mănăstirești.
secularizá (a ~) vb.,
ind. prez. 3 secularizeáză
secularizá vb., ind. prez. 1 sg. secularizéz, 3 sg. și pl. secularizeáză SECULARIZÁ vb. I. tr. A trece cu forme legale averile bisericești și mănăstirești în proprietatea statului; a reda vieții laice ceea ce aparține bisericii. [< fr. séculariser].
SECULARIZÁ vb. tr. 1. a scoate din proprietatea sau competența bisericii bunuri, domenii de activitate sau valori culturale, trecându-le în patrimoniul statului. 2. a reda vieții laice persoane care au aparținut vieții ecleziastice. (< fr. séculariser)
A SECULARIZÁ ~éz tranz. (bunuri bisericești sau mănăstirești) A trece în proprietatea statului; a etatiza. /<fr. seculariser secularizà v. a face secular sau laic.
*secularizéz v. tr. (d. secular; fr. séculariser). Prefac în secular (laic, civil), ĭaŭ de la mînăstirĭ și daŭ statuluĭ (cum a făcut Cuza la 1863, cînd a luat călugărilor Grecĭ moșiile româneștĭ de care eĭ se foloseaŭ în paguba Româniiĭ).
Seculariza dex online | sinonim
Seculariza definitie
Intrare: seculariza
seculariza verb grupa I conjugarea a II-a