Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru secular

SECULÁR, -Ă, seculari, -e, adj. 1. Care durează mai multe secole, care are o vechime de unul sau de mai multe secole; p. ext. extrem de vechi, străvechi. 2. Care are loc o dată la o sută de ani. 3. (Livr.) Laic. 4. (La catolici) De mir. – Din fr. séculaire, lat. saecularis.
SECULÁR, -Ă, seculari, -e, adj. 1. Care durează mai multe secole, care are o vechime de unul sau de mai multe secole; p. ext. extrem de vechi, străvechi. 2. (Livr.) Laic. – Din fr. séculaire, lat. saecularis.
SECULÁR, -Ă, seculari, -e, adj. 1. Care durează mai multe secole, care are o vechime de unul sau de mai multe secole (v. centenar); fig. străvechi. Nu se putea prevedea cine va fi salvatorul din suferințile seculare. SADOVEANU, E. 240. Brațe-n brațe stau stejarii în pădurea seculară, Azi, fiind în voie bună, vechiul cîntec și-l cîntară. IOSIF, T. 187. 2. (Despre clerici; în opoziție cu monahal) De lume, lumesc. ◊ Preot secular = preot de mir.
seculár adj. m., pl. seculári; f. seculáră, pl. seculáre
seculár adj. m., pl. seculári; f. sg. seculáră, pl. seculáre
SECULÁR adj. 1. (livr.) centenar. (O instituție ~.) 2. străvechi. (O tradiție ~.)
SECULÁR adj. v. laic, lumesc, mirean, mirenesc, pământean, profan.
SECULÁR, -Ă adj. Care durează, care există de secole; străvechi. [< lat. saecularis, cf. fr. séculaire].
SECULÁR, -Ă adj. 1. de secole; străvechi. 2. care are loc o dată la un secol. ♦ an ~ = an care încheie un secol. 3. (rar) laic. (< fr. séculaire, lat. saecularis)
SECULÁR ~ă (~i, ~e) Care există de secole; de vârsta unui secol; centenar. /<lat. saecularis, fr. séculaire, séculier
secular a. 1. care se face în fiecare secol: serbare seculară; 2. ce are vârsta de un secol: stejar secular; 3. laic, temporal: jurisdicțiunea seculară; brațul secular, justiția ordinară, în opozițiune cu tribunalele ecleziastice.
*seculár, -ă adj. (lat. secularis). 1. Care există de un secul saŭ de maĭ multe: pădurĭ seculare, drepturĭ seculare. 2. Care se face la un secul o dată: sărbărĭ seculare; 3. Laic, temporal, de lume, de mir: preut secular (nu călugăr). 4. Laic, temporal, civil: tribunal secular.
secular adj. v. LAIC. LUMESC. MIREAN. MIRENESC. PĂMÎNTEAN. PROFAN.
SECULAR adj. 1. (livr.) centenar. (Cultură ~.) 2. străvechi. (O tradiție ~.)

secular definitie

secular dex

Intrare: secular
secular adjectiv