Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru secular

SECUL├üR, -─é, seculari, -e, adj. 1. Care dureaz─â mai multe secole, care are o vechime de unul sau de mai multe secole; p. ext. extrem de vechi, str─âvechi. 2. Care are loc o dat─â la o sut─â de ani. 3. (Livr.) Laic. 4. (La catolici) De mir. ÔÇô Din fr. s├ęculaire, lat. saecularis.
SECUL├üR, -─é, seculari, -e, adj. 1. Care dureaz─â mai multe secole, care are o vechime de unul sau de mai multe secole; p. ext. extrem de vechi, str─âvechi. 2. (Livr.) Laic. ÔÇô Din fr. s├ęculaire, lat. saecularis.
SECUL├üR, -─é, seculari, -e, adj. 1. Care dureaz─â mai multe secole, care are o vechime de unul sau de mai multe secole (v. centenar); fig. str─âvechi. Nu se putea prevedea cine va fi salvatorul din suferin╚Ťile seculare. SADOVEANU, E. 240. Bra╚Ťe-n bra╚Ťe stau stejarii ├«n p─âdurea secular─â, Azi, fiind ├«n voie bun─â, vechiul c├«ntec ╚Öi-l c├«ntar─â. IOSIF, T. 187. 2. (Despre clerici; ├«n opozi╚Ťie cu monahal) De lume, lumesc. ÔŚŐ Preot secular = preot de mir.
seculár adj. m., pl. seculári; f. seculáră, pl. seculáre
seculár adj. m., pl. seculári; f. sg. seculáră, pl. seculáre
SECUL├üR adj. 1. (livr.) centenar. (O institu╚Ťie ~.) 2. str─âvechi. (O tradi╚Ťie ~.)
SECULÁR adj. v. laic, lumesc, mirean, mirenesc, pământean, profan.
SECUL├üR, -─é adj. Care dureaz─â, care exist─â de secole; str─âvechi. [< lat. saecularis, cf. fr. s├ęculaire].
SECUL├üR, -─é adj. 1. de secole; str─âvechi. 2. care are loc o dat─â la un secol. ÔÖŽ an ~ = an care ├«ncheie un secol. 3. (rar) laic. (< fr. s├ęculaire, lat. saecularis)
SECUL├üR ~─â (~i, ~e) Care exist─â de secole; de v├órsta unui secol; centenar. /<lat. saecularis, fr. s├ęculaire, s├ęculier
secular a. 1. care se face ├«n fiecare secol: serbare secular─â; 2. ce are v├órsta de un secol: stejar secular; 3. laic, temporal: jurisdic╚Ťiunea secular─â; bra╚Ťul secular, justi╚Ťia ordinar─â, ├«n opozi╚Ťiune cu tribunalele ecleziastice.
*secul├ír, -─â adj. (lat. secularis). 1. Care exist─â de un secul sa┼ş de ma─ş multe: p─âdur─ş seculare, dreptur─ş seculare. 2. Care se face la un secul o dat─â: s─ârb─âr─ş seculare; 3. Laic, temporal, de lume, de mir: preut secular (nu c─âlug─âr). 4. Laic, temporal, civil: tribunal secular.
secular adj. v. LAIC. LUMESC. MIREAN. MIRENESC. PĂMÎNTEAN. PROFAN.
SECULAR adj. 1. (livr.) centenar. (Cultur─â ~.) 2. str─âvechi. (O tradi╚Ťie ~.)

Secular dex online | sinonim

Secular definitie

Intrare: secular
secular adjectiv