Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru sechestra

SECFESTRÁ vb. I v. sechestra.
SECHESTR├ü, sechestrez, vb. I. Tranz. A pune sechestru asupra unor bunuri. A re╚Ťine cu for╚Ťa o persoan─â. [Var.: (├«nv.) secfestr├í vb. I] ÔÇô Din fr. s├ęquestrer, lat. sequestrare.
SECFESTRÁ vb. I v. sechestra.
SECHESTR├ü, sechestrez, vb. I. Tranz. A pune sechestru asupra unor bunuri aflate ├«n litigiu sau apar╚Ťin├ónd unui debitor (ca m─âsur─â de asigurare sau de ├«ncasare silit─â a datoriei). ÔÖŽ A re╚Ťine o persoan─â cu for╚Ťa ╚Öi ├«n mod ilegal. [Var.: (├«nv.) secfestr├í vb. I] ÔÇô Din fr. s├ęquestrer, lat. sequestrare.
SECFESTRÁ vb. I v. sechestra.
SECHESTR├ü, sechestrez, vb. I. Tranz. A pune sechestru asupra unor bunuri aflate ├«n litigiu sau apar╚Ťin├«nd unui debitor (ca m─âsur─â de asigurare sau de ├«ncasare silit─â a datoriei). ÔÖŽ A re╚Ťine cu for╚Ťa, ├«n mod ilegal, o persoan─â. Variant─â: secfestr├í (SADOVEANU, P. M. 260, GHEREA, ST. CR. I 343) vb. I.
sechestrá (a ~) vb., ind. prez. 3 sechestreáză
sechestr├í vb., ind. prez. 1 sg. sechestr├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. sechestre├íz─â
SECHESTRÁ vb. (JUR.) 1. (înv. și reg.) a secfestrui, (reg.) a cuprinde, a foglăli, a funtui, a prenora, (înv.) a secfestrarisi, a zeberi. (A ~ un bun imobil.) 2. v. confisca. 3. (înv.) a popri. (A ~ pe cineva.)
SECFESTRÁ vb. I. v. sechestra.
SECHESTR├ü vb. I. tr. 1. A pune (sub) sechestru. ÔÖŽ A re╚Ťine pe cineva cu for╚Ťa, ilegal. 2. A izola ├«n caz de boal─â infec╚Ťioas─â. ÔÖŽ A deta╚Öa un sechestru osos. [Var. secfestra vb. I. / < fr. s├ęquestrer, cf. lat. sequestrare].
SECHESTR├ü vb. tr. 1. a pune (sub) sechestru. ÔŚŐ a re╚Ťine pe cineva cu for╚Ťa, ilegal. 2. a deta╚Öa un sechestru osos. (< fr. s├ęquestrer, lat. sequestrare)
A SECHESTR├ü ~├ęz tranz. 1) (bunuri materiale) A supune unui sechestru. 2) (persoane) A re╚Ťine cu for╚Ťa (├«n mod ilegal). /<fr. s├ęquestrer, lat. sequestrare
sechestrà v. 1. a pune un sechestru; 2. a închide ilegal pe cineva; 3. a pune de o parte: a sechestra o parte a unei moșteniri; 5. a se depărta de lume, a fugi de societatea oamenilor.
*sechestr├ęz v. tr. (lat. sequestrare, a depune, a dep─ârta). Popresc, pun supt sechestru: a sechestra mobila cu─şva. ├Änchid arbitrar o persoan─â: a sechestra un copil ca s─â nu ─şas─â pe strad─â.
SECHESTRA vb. (JUR.) 1. (înv. și reg.) a secfestrui, (reg.) a cuprinde, a foglăli, a funtui, a prenora, (înv.) a secfestrarisi, a zeberi. (A ~ un bun imobil.) 2. a confisca, a lua, (reg.) a zeberi. (I-a ~ averea.) 3. (înv.) a popri. (A ~ pe cineva.)

Sechestra dex online | sinonim

Sechestra definitie

Intrare: sechestra
sechestra verb grupa I conjugarea a II-a
secfestra verb grupa I conjugarea a II-a