Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru secesiune

SECESI├ÜNE, secesiuni, s. f. Ac╚Ťiune de separare a unui grup de persoane fa╚Ť─â de o colectivitate c─âreia ├«i apar╚Ťine ori a unui stat sau a unui grup de state fa╚Ť─â de o federa╚Ťie sau de o confedera╚Ťie. ÔŚŐ R─âzboiul de secesiune = r─âzboi civil din SUA (1861-1865), purtat ├«ntre coali╚Ťia statelor din Nord (aboli╚Ťioniste) ╚Öi a celor din Sud (sus╚Ťin─âtoare ale sclavagismului) ╚Öi terminat cu ├«nfr├óngerea statelor din Sud ╚Öi cu abolirea sclaviei. [Pr.: -si-u-] ÔÇô Din fr. s├ęcession, lat. secessio, -onis.
SECESI├ÜNE, secesiuni, s. f. Ac╚Ťiunea unui grup de a se separa, de a se desp─âr╚Ťi de o colectivitate, de un teritoriu, de un stat din care a f─âcut parte, ├«n vederea reunirii cu alt stat sau a ├«ntemeierii unui stat nou. ÔÖŽ R─âzboiul de secesiune = r─âzboi civil (pentru desfiin╚Ťarea sclaviei negrilor) dintre statele sudice ╚Öi cele nordice ale Statelor Unite ale Americii (1861-1865), terminat cu ├«nfr├óngerea statelor din sud ╚Öi cu abolirea sclaviei. [Pr.: -si-u-] ÔÇô Din fr. s├ęcession, lat. secessio, -onis.
SECESI├ÜNE s. f. (├Än expr.) R─âzboiul de secesiune = r─âzboi civil (pentru desfiin╚Ťarea sclaviei negrilor) dintre statele sudice ╚Öi cele nordice ale Statelor Unite ale Americii (1861-1865), terminat cu ├«nfr├«ngerea statelor din sud separatiste ╚Öi cu abolirea sclavajului.
*R─âzb├│iul de Secesi├║ne (-si-u-) s. propriu n.
secesi├║ne (-si-u-) s. f., g.-d. art. secesi├║nii; pl. secesi├║ni
secesi├║ne s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. secesi├║nii; pl. secesi├║ni
SECESI├ÜNE s.f. (Rar) Separare, desp─âr╚Ťire, retragere; (spec.) act prin care un stat care face parte dintr-o confedera╚Ťie se separ─â de aceasta. [Cf. fr. s├ęcession, lat. secessio < secedere ÔÇô a se retrage].
SECESI├ÜNE s. f. ac╚Ťiune a unui grup de a se separa de o colectivitate, de un teritoriu, de un stat. ÔÖŽ r─âzboiul de ~ = r─âzboi civil dintre statele sudice ╚Öi cele nordice ale SUA (1861-1865), terminat cu ├«nfr├óngerea celor dint├ói ╚Öi cu abolirea sclavajului. (< fr. s├ęcession, lat. secessio)
SECESI├ÜNE ~i f. Separare de un stat cu scopul de a se uni cu altul sau de a forma un stat aparte. [Sil. -si-u-] /<fr. s├ęcession, lat. secessio, ~onis
secesiune f. 1. separa╚Ťiune dela un Stat cu care se confederase; r─âsboiul de secesiune, ├«ntre Statele-Unite dela N. Americei ╚Öi ├«ntre cele dela S. ├«n privin╚Ťa aboli╚Ťiunii sclaviei (1860 ÔÇô 1865); 2. separa╚Ťiune ├«n genere, constituire ├«n parte.
*secesi├║ne f. (lat. sec├ęssio, -├│nis, d. se-c├ędere, -cessum, a se retrage. V. cesiune). Desp─âr╚Ťire, separa╚Ťiune (├«ntre state, ├«ntre societ─â╚Ť─ş: r─âzbo─şu de secesiune ├«ntre Statele Unite ale Americii de Nord (1860 ÔÇô 1865).
R─éZBOI DE SECESIUNE (1861-1865), denumirea R─âzboiului civil din S.U.A. purtat ├«ntre coali╚Ťia statelor din nord (aboli╚Ťioniste) ╚Öi a celor din sud (sus╚Ťin─âtoare ale sclavagismului), care s-au desprins din ÔÇ×UniuneÔÇŁ ╚Öi au format o confedera╚Ťie. ├Än urma alegerii ca pre╚Öedinte a lui A. Lincoln, cunoscut pentru convingerile sale aboli╚Ťioniste, statele din S ╚Ť─ârii s-au r─âsculat (apr. 1861) cu scopul de a men╚Ťine sclavia. Dup─â victoriile de la Gettysburg ╚Öi Vicksburg, nordi╚Ötii au silit pe rebeli s─â capituleze la Appomattox. ├Än urma r─âzboiului, sclavajul (abolit ├«nc─â de la 1 ian. 1863) a fost desfiin╚Ťat de pe ├«ntreg terit. S.U.A.

Secesiune dex online | sinonim

Secesiune definitie

Intrare: secesiune
secesiune substantiv feminin
  • silabisire: -si-u-