seárbăd (-dă), adj. –
1. Fără gust, neplăcut, flasc. –
2. Insipid, nesărat, fad. –
3. Palid, decolorat, pricăjit. –
Var. sarbăd, s(e)arbed. Origine incertă. Ar putea fi vorba de
lat. fervĭdus „cald”, deoarece mîncarea se strică sub efectul căldurii,
cf. încins. Schimbarea lui f › s nu este normală și pare greu de explicat; poate se datorează unei forme intermediare; *sfearbăd, cu s- expresiv, redus ca în sfii › sii. Ultimul sens este normal,
cf. sp. desazonada „flasc” și „indispus”, dar nu este de uz popular și ideea de culoare este și nepotrivită, absolut secundară astfel că e o greșeală de metodă să se caute originea cuvîntului pornind de la această idee. Cu toate astea, așa au încercat să-l explice diferiți cercetători, pornind de la
lat. *subalbidus „albicios” (Candrea, Éléments; REW 2934,
art. suprimat) sau **exalbidus (Pușcariu 1521; Densusianu, Rom., XXXIII, 285; Iordan, Dift., 153; Rosetti, II, 122). –
Der. din
lat. *salvidus, de la salvia (Loewe 39) nu este mai ușoară. Legătura cu
alb. tharpëd nu este clară: dar trebuie să fie remarcat că th
alb. poate reproduce întocmai un f
lat. Der. serbezi (
var. sărbezi),
vb. refl. (a deveni searbăd; a fi indispus),
cf. înfierbăza, care se explică tot prin fervĭdus (Capidan, Dacor., III, 758; REW 3265aN); sărbușcă,
s. f. (
Mold., terci pregătit cu lapte acru).