Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru sculpta

SCULPT├ü, sculptez, vb. I. Tranz. A reprezenta plastic, ├«n trei dimensiuni, o figur─â, o imagine, o idee, un sentiment, cioplind o materie dur─â sau model├ónd o substan╚Ť─â plastic─â. ÔÇô Din fr. sculpter.
SCULPT├ü, sculptez, vb. I. Tranz. A reprezenta plastic, ├«n trei dimensiuni, o figur─â, o imagine, o idee, un sentiment, cioplind o materie dur─â sau model├ónd o substan╚Ť─â plastic─â. ÔÇô Din fr. sculpter.
SCULPT├ü, sculptez, vb. I. Tranz. A reda ├«n trei dimensiuni o figur─â, o imagine etc., model├«nd o substan╚Ť─â plastic─â (argil─â, cear─â) sau cioplind o materie dur─â (lemn, marmur─â, filde╚Ö). Uscat─â ╚Öi dreapt─â, ca sculptat─â dintr-un lemn str─âvechi, a╚Öa era m─âtu╚Öa. ANGHEL, PR. 5. Pe antice monumente, am v─âzut ades sculptate Acvila ce poart─â crucea, zimbru ╚Ť─ârii-nvecinate. ALEXANDRESCU, M. 161.
sculptá (a ~) (sculp-ta) vb., ind. prez. 3 sculpteáză
sculpt├í vb. (sil. sculp-), ind. prez. 1 sg. sculpt├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. sculpte├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. sculpt├ęze
SCULPTÁ vb. 1. a ciopli, a săpa, a tăia, (rar) a scobi, (Transilv. și Maram.) a sferdi. (A ~ în piatră un bust.) 2. a modela. (A ~ marmura.)
SCULPT├ü vb. I. tr. A reproduce plastic ├«n relief o figur─â, o imagine artistic─â etc., cioplind un material dur sau model├ónd o substan╚Ť─â plastic─â. [< fr. sculpter, cf. it. scolpire, lat. sculpere].
SCULPT├ü vb. tr. a reproduce plastic ├«n relief o figur─â, o imagine artistic─â etc., cioplind un material dur sau model├ónd o substan╚Ť─â plastic─â. (< fr. sculpter)
A SCULPT├ü ~├ęz 1. tranz. 1) (imagini artistice) A crea prin cioplirea sau modelarea unui material (lemn, piatr─â etc.). 2) A ├«mpodobi cu sculpturi. ~ mobila. 2. intranz. A practica sculptura. [Sil. sculp-ta] /<fr. sculpter
sculptà v. a săpa cu dalta așa ca să reproducă o figură, un ornament (în piatră, lemn, metal): a sculpta un bust.
*sculpt├ęz v. tr. (fr. sculpter, d. lat. sc├║lpere, sculptum, rud─â cu vgr. gl├Żpho. V. gliptic). C─şoplesc cu dalta peatra (ma─ş ales marmura) sa┼ş ╚Öi lemnu ca s─â reproduc un om, un animal sau un ornament: a sculpta bustu cu─şva. V. gravez.
SCULPTA vb. 1. a ciopli, a săpa, a tăia, (rar) a scobi, (Transilv. și Maram.) a sferdi. (~ în piatră un bust.) 2. a modela. (A ~ marmura.)

Sculpta dex online | sinonim

Sculpta definitie

Intrare: sculpta
sculpta verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: sculp-