Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru sculpta

SCULPTÁ, sculptez, vb. I. Tranz. A reprezenta plastic, în trei dimensiuni, o figură, o imagine, o idee, un sentiment, cioplind o materie dură sau modelând o substanță plastică. – Din fr. sculpter.
SCULPTÁ, sculptez, vb. I. Tranz. A reprezenta plastic, în trei dimensiuni, o figură, o imagine, o idee, un sentiment, cioplind o materie dură sau modelând o substanță plastică. – Din fr. sculpter.
SCULPTÁ, sculptez, vb. I. Tranz. A reda în trei dimensiuni o figură, o imagine etc., modelînd o substanță plastică (argilă, ceară) sau cioplind o materie dură (lemn, marmură, fildeș). Uscată și dreaptă, ca sculptată dintr-un lemn străvechi, așa era mătușa. ANGHEL, PR. 5. Pe antice monumente, am văzut ades sculptate Acvila ce poartă crucea, zimbru țării-nvecinate. ALEXANDRESCU, M. 161.
sculptá (a ~) (sculp-ta) vb., ind. prez. 3 sculpteáză
sculptá vb. (sil. sculp-), ind. prez. 1 sg. sculptéz, 3 sg. și pl. sculpteáză; conj. prez. 3 sg. și pl. sculptéze
SCULPTÁ vb. 1. a ciopli, a săpa, a tăia, (rar) a scobi, (Transilv. și Maram.) a sferdi. (A ~ în piatră un bust.) 2. a modela. (A ~ marmura.)
SCULPTÁ vb. I. tr. A reproduce plastic în relief o figură, o imagine artistică etc., cioplind un material dur sau modelând o substanță plastică. [< fr. sculpter, cf. it. scolpire, lat. sculpere].
SCULPTÁ vb. tr. a reproduce plastic în relief o figură, o imagine artistică etc., cioplind un material dur sau modelând o substanță plastică. (< fr. sculpter)
A SCULPTÁ ~éz 1. tranz. 1) (imagini artistice) A crea prin cioplirea sau modelarea unui material (lemn, piatră etc.). 2) A împodobi cu sculpturi. ~ mobila. 2. intranz. A practica sculptura. [Sil. sculp-ta] /<fr. sculpter
sculptà v. a săpa cu dalta așa ca să reproducă o figură, un ornament (în piatră, lemn, metal): a sculpta un bust.
*sculptéz v. tr. (fr. sculpter, d. lat. scúlpere, sculptum, rudă cu vgr. glýpho. V. gliptic). Cĭoplesc cu dalta peatra (maĭ ales marmura) saŭ și lemnu ca să reproduc un om, un animal sau un ornament: a sculpta bustu cuĭva. V. gravez.
SCULPTA vb. 1. a ciopli, a săpa, a tăia, (rar) a scobi, (Transilv. și Maram.) a sferdi. (~ în piatră un bust.) 2. a modela. (A ~ marmura.)

sculpta definitie

sculpta dex

Intrare: sculpta
sculpta verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: sculp-