Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru scufie

SCUF├ŹE, scufii, s. f. 1. C─âciuli╚Ť─â de form─â special─â, care se leag─â sub b─ârbie, purtat─â mai ales de sugari; bone╚Ťic─â. 2. Bonet─â de p├ónz─â, de stof─â etc., care se poart─â mai ales noaptea, ├«n timpul somnului; tichie, c─âciuli╚Ť─â. 3. C─âciuli╚Ť─â rotund─â, de culoare neagr─â, pe care o poart─â c─âlug─âri╚Ťele. ÔÇô Din ngr. sk├║fia, it. scuffia.
SCUF├ŹE, scufii, s. f. 1. C─âciuli╚Ť─â de form─â special─â, care se leag─â sub b─ârbie, purtat─â mai ales de sugari; bone╚Ťic─â. 2. Bonet─â de p├ónz─â, de stof─â etc., care se poart─â mai ales noaptea, ├«n timpul somnului; tichie, c─âciulit─â. 3. C─âciulit─â rotund─â, de culoare neagr─â, pe care o poart─â c─âlug─âri╚Ťele. ÔÇô Din ngr. sk├║fia, it. scuffia.
SCUF├ŹE, scufii, s. f. 1. Bonet─â de form─â ╚Ťuguiat─â, f─âcut─â din p├«nz─â sau din stof─â, de obicei cu un ciucure la v├«rf, ╚Öi care se poart─â mai ales noaptea, ├«n timpul dormitului; tichie; c─âciuli╚Ť─â. Leonida e ├«n halat, ├«n papuci ╚Öi cu scufia de noapte. CARAGIALE, O. I 89. Cine e╚Öti?... Nu se vede bine de la f├«narul acesta. Dar mi se pare c─â ai o scufie galben─â. NEGRUZZI, S. III 285. Babele purtau scufie alb─â... ╚Öi peste scufie se ├«mbrobodea cu ╚Ötergari. ╚śEZ. VIII 22. ÔŚŐ Expr. Chelului ├«i trebuie (sau ├«i lipse╚Öte) scufie de m─ârg─âritar! se spune despre cineva care aspir─â la un lucru nepotrivit cu starea lui. Pe c├«t b─âgai de sam─â ├«ncepeam s─â fiu ╚Öi amorezat, c─âci chelului ├«i trebuia numaidecit ╚Öi scufie de m─ârg─âritar! HOGA╚ś, DR. II 53. 2. C─âciuli╚Ť─â rotund─â pe care o poart─â c─âlug─âri╚Ťele. Egumena ├«i d─âduse scufia de sor─â. GALACTION, O. I 318.
scuf├şe s. f., art. scuf├şa, g.-d. art. scuf├şei; pl. scuf├şi, art. scuf├şile
scuf├şe s. f., art. scuf├şa, g.-d. art. scuf├şei; pl. scuf├şi, art. scuf├şile
SCUF├ŹE s. I. 1. v. bone╚Ťic─â. 2. (├«nv. ╚Öi reg.) scuf─â. (~ pentru femei.) II. (BOT.) caliptr─â, piloriz─â, zon─â apical─â. (~ este un ╚Ťesut protector.)
SCUF├ŹE ~i f. 1) Acoper─âm├ónt pentru cap care se ├«mbrac─â ├«nainte de culcare; tichie. 2) C─âciul─â mic─â rotund─â purtat─â de c─âlug─âri╚Ťe. 3) Bonet─â cu dou─â panglici ce se leag─â sub b─ârbie, purtat─â de sugaci; tichie. [G.-D. scufiei] /<ngr. skufia
scufie f. scuf─â de copii. [Gr. mod. (din it. SCUFFIA)].
sc├║f─â (Munt.) f., pl. e ╚Öi scuf├şe (Mold.) f. (ngr. sk├║fia ╚Öi sk├║fos, d. it. scuffia. V. co─şf). Bonet─â p. copil, bolnavi, b─âtr├«ni ╚Öi femei.
SCUFIE s. 1. bonet─â, bone╚Ťic─â, scufi╚Ť─â, (reg.) scuf─â, tichie, (Mold.) c─âi╚Ť─â, (Ban.) c─âpi╚Ť─â. (~ pentru sugaci.) 2. (├«nv. ╚Öi reg.) scuf─â. (~ pentru femei.)

Scufie dex online | sinonim

Scufie definitie

Intrare: scufie
scufie substantiv feminin