Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru scr├ónciob

SCR├éNCI├ôB, scr├óncioburi, s. n. 1. Leag─ân de lemn (sau construc╚Ťie cu mai multe leag─âne fixate pe acela╚Öi schelet) care se balanseaz─â sau se ├«nv├órte╚Öte ├«n cerc, servind ca mijloc de distrac╚Ťie; dulap. 2. Sc├óndur─â sprijinit─â la mijloc pe un suport (gros), pe ale c─ârei capete se a╚Öeaz─â dou─â persoane, pentru a se leg─âna. ÔÇô Et. nec.
SCRß║ĄNCIOB, scr├óncioburi, s. n. 1. Leag─ân de lemn (sau construc╚Ťie cu mai multe leag─âne fixate pe acela╚Öi schelet) care se balanseaz─â sau se ├«nv├órte╚Öte ├«n cerc, servind ca mijloc de distrac╚Ťie; dulap. 2. Sc├óndur─â sprijinit─â la mijloc pe un suport (gros), pe ale c─ârei capete se a╚Öeaz─â dou─â persoane, pentru a se leg─âna. [Pl. ╚Öi: scr├óncioabe] ÔÇô Et. nec.
SCR├Ä╠üNCIOB, scr├«ncioburi, s. n. (Regional) 1. Leag─ân de lemn (sau construc╚Ťie de mai multe leag─âne fixate pe acela╚Öi schelet) care se mi╚Öc─â ├«nainte ╚Öi ├«napoi sau se ├«nv├«rte╚Öte ├«n cerc ╚Öi serve╚Öte ca distrac╚Ťie; dulap1 (2). Scaunele ├«nc─ârcate ╚Öi felurit colorate ale scr├«nciobului se ├«n─âl╚Ťau, se coborau. SADOVEANU, O. IV 60. S-a dus s─â se dea ├«n scr├«nciob... un scr├«nciob f─âcut pentru Ilenu╚Ťa ÔÇô o fr├«nghie dubl─â cu capetele legate de o creang─â groas─â ╚Öi dreapt─â, cu o sc├«nduric─â ├«n loc de scaun. IBR─éILEANU, A. 123. Un scr├«nciob mai la vale pe l├«ng─â el adun─â Fl─âc─âi ╚Öi fete m├«ndre ce r├«d cu voie bun─â. ALECSANDRI, P. III 39. 2. Sc├«ndur─â a╚Öezat─â pe un butuc gros, pe ale c─ârei capete se a╚Öaz─â doi copii, cump─ânindu-se reciproc. ÔŚŐ Fig. Ere╚Ťii fugeau ╚Öi ei; h─âr╚Ťui╚Ťi de vijelie, se d─âdeau ├«n scr├«nciobul aripelor c├«teva clipite ╚Öi c─âdeau ÔÇô s─âge╚Ťi. GALACTION, O. I 49.
scrß║ąnciob s. n., pl. scrß║ąncioburi
scrânciob s. n., pl. scrâncioburi
SCR├éNCIOB s. dulap, leag─ân, (├«nv. ╚Öi reg.) sc├órcium, (reg.) hui╚Ť, (Transilv.) v├órtej, (Ban.) v├órtiloi, (prin Transilv.) zdr├ónc─â. (S-a dat ├«n ~ la mo╚Öi.)
SCRß║ĄNCIOB, scr├óncioburi, s.n. Leag─ân de lemn care se balanseaz─â (sau ansamblu de leag─âne care se ├«nv├órtesc ├«n cerc), servind ca mijloc de distrac╚Ťie.
scr├«nci├│b (-buri), s. n. ÔÇô Leag─ân. ÔÇô Var. Munt. sc├«rcium. Origine incert─â, probabil expresiv─â, cf. cocioab─â, cociorb─â, ╚Öi pe de alt─â parte, sc├«r╚Ť, scripet. Leg─âtura cu vb. a scr├«nti ÔÇ×a se r─âsuciÔÇŁ (Scriban) nu este verosimil─â. ÔÇô Der. scr├«nciobar, s. m. (Mold., persoan─â care ├«nchiriaz─â scr├«ncioburile la s─ârb─âtori).
SCR├éNCIOB ~uri n. Instala╚Ťie distractiv─â alc─âtuit─â din unul sau mai multe leag─âne, care balanseaz─â ├«nainte ╚Öi ├«napoi sau se rotesc ├«n jurul unei axe fixe. /<sl. sukrontiti
scr├ónciob n. Mold. dulap, leag─ân ├«nv├órtitor de Pa╚Öti: ├«n scr├ónciobul din culme se dau fl─âc─âi ╚Öi fete AL. [Cf. pol. SKR├Ő╚ÜA╚Ü, a suci, a ├«nv├órti: scr├ónciob ├«nsemneaz─â lit. v├órtej, ├«nv├órtecu╚Ö]. V. sc├órcium.
SCR├ÄNCIOB s. dulap, leag─ân, (├«nv. ╚Öi reg.) sc├«rcium, (reg.) hui╚Ť, (Transilv.) v├«rtej, (Ban.) v├«rtiloi, (prin Transilv.) zdr├«nc─â. (S-a dat ├«n ~ la mo╚Öi.)

Scrânciob dex online | sinonim

Scrânciob definitie

Intrare: scrânciob (pl. -oabe)
scrânciob pl. -oabe
Intrare: scrânciob (pl. -uri)
scrânciob pl. -uri substantiv neutru