Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru scofâlci

SCOFÂLCÍ, scofâlcesc, vb. IV. Refl. 1. A slăbi foarte mult, a avea obrajii descărnați, ridați, a ajunge să i se vadă oasele; p. ext. a îmbătrâni sau a părea bătrân. ◊ Tranz. Boala l-a scofălcit. 2. Fig. (Despre obiecte) A se strâmba, a se deforma, a se încovoia, a se turti; a se coșcovi, a se scoroji. – Et. nec.
SCOFÂLCÍ, scofâlcesc, vb. IV. Refl. 1. A slăbi foarte mult, a avea obrajii descărnați, a ajunge să i se vadă oasele; p. ext. a îmbătrâni sau a părea bătrân. ◊ Tranz. Boala l-a scofâlcit. 2. Fig. (Despre obiecte) A se strâmba, a se deforma, a se încovoia, a se turti; a se coșcovi, a se scoroji. – Et. nec.
SCOFÎLCÍ, scofîlcesc, vb. IV. Refl. 1. A slăbi, a avea obrajii descărnați (ceea ce lasă să se străvadă forma oaselor); a îmbătrîni sau a părea bătrîn. Era uscat, i se scofîlciseră obrajii și i se lungise nasul. CAMIL PETRESCU, O. I 233. ◊ Tranz. Prăpastia în care se prăvălește pe rînd tot ce este... îi scofîlcea obrajii și-l schimba la față pe fiece clipă mai mult. MACEDONSKI, O. III 96. 2. Fig. (Despre obiecte) A se strîmba, a se încovoia; a se scoroji.
!scofâlcí (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se scofâlcéște, imperf. 3 sg. se scofâlceá; conj. prez. 3 să se scofâlceáscă
scofâlcí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. scofâlcésc, imperf. 3 sg. scofâlceá; conj. prez. 3 sg. și pl. scofâlceáscă
SCOFÂLCÍ vb. a se descărna. (Obrazul i s-a ~.)
SCOFÂLCÍ vb. v. burduși, coji, coșcovi, deforma, scoroji, strâmba.
A SCOFÂLCÍ ~ésc tranz. A face să se scofâlcească. /Orig. nec.
A SE SCOFÂLCÍ mă ~ésc intranz. 1) (despre persoane) A se trage la față prin slăbire excesivă. 2) (despre obiecte din lemn, carton, piele etc.) A-și pierde forma inițială (din cauza căldurii sau/și a vechimii); a se deforma prin încovoiere; a se scorogi. /Orig. nec.
scofîlcésc și (nord) covîlcésc (mă) v. refl. (cp. cu rus. kovylĕatĭ, a șchĭopăta, dial. „a încovoĭa”). Iron. Slăbesc foarte mult, mi se trag obrajiĭ (de boală, de mizerie).
SCOFÎLCI vb. a se descărna. (Obrazul i s-a ~.)
scofîlci vb. v. BURDUȘI. COJI. COȘCOVI. DEFORMA. SCOROJI. STRÎMBA.

Scofâlci dex online | sinonim

Scofâlci definitie

Intrare: scofâlci
scofâlci verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a