Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru scobor├«

SCOBOR├Ä╠ü, scob├│r, vb. IV. (Pop.) 1. Intranz., refl. ╚Öi tranz. A (se) da jos dintr-un loc ridicat sau dintr-un vehicul; a cobor├« (1). ÔÖŽ A se deplasa, a merge ├«n jos pe un loc ├«nclinat. ÔÖŽ Intranz. A zbura spre p─âm├ónt, ├«n jos. ÔÖŽ Intranz. (Despre soare, lun─â) A apune. 2. Tranz. A schimba ├«n─âl╚Ťimea glasului pentru a trece la un registru mai profund; a vorbi, a c├ónta cu glas sc─âzut; a cobor├« (4). 3. Refl. Fig. A se ├«njosi, a se degrada, a se cobor├« (6). ÔÇô Pref. s- + cobor├«.
SCOBORÎ́ vb. IV v. coborî.
SCOBOR├Ä vb. 1. v. cobor├«. 2. a (se) cobor├«, a descinde, (├«nv.) a de╚Ötinde. (~ din tr─âsur─â.) 3. v. l─âsa. (~ cea╚Ťa, noaptea.)
SCOBORÎ vb. v. degrada, dezonora, înjosi, umili.
scoborî v. V. coborî.
scob├│r, a -├«╠ü v. tr. (din cobor, cum se zice ma─ş rar, ─şar acesta din pogor. ÔÇô Scobor, scoboar─â; scoboram; s─â scoboare). Da┼ş jos, las ├«n jos: a scobor├« c─şutura ├«n f├«nt├«n─â, (fig.) a scobor├« tonu. V. intr. (Rar). Oile scoboar─â de la munte. V. refl. M─â da┼ş jos: oile oile se scoboar─â de la munte. Fig. Descind, m─â trag: Rom├óni─ş se scoboar─â din Roman─ş. ÔÇô Ma─ş des: da┼ş jos, las ma─ş jos, m─â da┼ş jos, m─â trag din.
SCOBOR├Ä vb. 1. a cobor├«, (├«nv. ╚Öi pop.) a sc─âp─âta. (A ~ dealul, treptele, sacul din pod.) 2. a (se) cobor├«, a descinde, (├«nv.) a de╚Ötinde. (~ din tr─âsur─â.) 3. a c─âdea, a cobor├«, a se l─âsa. (~ cea╚Ťa, noaptea.)
scoborî vb. v. DEGRADA. DEZONORA. ÎNJOSI. UMILI.

Scoborî dex online | sinonim

Scoborî definitie

Intrare: scoborî
scoborî verb grupa a IV-a conjugarea a III-a