Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru sclivisi

SCLIVISÍ, sclivisesc, vb. IV. 1. Refl. (Pop. și fam.) A se îmbrăca cu îngrijire exagerată; a se dichisi, a se spicui. 2. Tranz. A netezi, a lustrui; a aplica un strat de scliviseală (2) pentru a netezi și a impermeabiliza. – Din ngr. sklivóso (viit. lui sklivóno).
SCLIVISÍ, sclivisesc, vb. IV. 1. Refl. (Pop. și fam.) A se îmbrăca cu îngrijire exagerată; a se dichisi, a se găti. 2. Tranz. A netezi, a lustrui; a aplica un strat de scliviseală (2) pentru a netezi și a impermeabiliza. – Din ngr. sklivóso (viit. lui sklivóno).
SCLIVISÍ, sclivisesc, vb. IV. 1. Refl. (Învechit) A se îmbrăca cu îngrijire exagerată; a se dichisi, a se găti. 2. Tranz. A netezi, a lustrui. (Absol.) Artiștii lui Neagoie Basarab scormoneau, ferecau, fățuiau și scliviseau subțire cu dăltița. ODOBESCU, S. II 513.
sclivisí (a ~) (înv., fam.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. sclivisésc, imperf. 3 sg. scliviseá; conj. prez. 3 să scliviseáscă
sclivisí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. sclivisésc, imperf. 3 sg. scliviseá; conj. prez. 3 sg. și pl. scliviseáscă
SCLIVISÍ vb. v. aranja, dichisi, ferchezui, găti, împodobi, lustrui, netezi, nivela, spilcui, șlefui.
A SCLIVISÍ ~ésc 1. tranz. rar A acoperi cu scliviseală pentru a obține o suprafață netedă și lustruită. 2. intranz. pop. (despre persoane) A se găti, manifestând o grijă exagerată față de aspectul exterior; a se dichisi; a se spilcui; a se ferchezui. /<ngr. sklivóso
sclivisì v. 1. a lustrui prin frecare metale sau alte materii; 2. fam. a se găti cu afectațiune. [Gr. mod.].
sclivisésc v. tr. (ngr. sklivóno și stilvóno, aor. sklivosa și stilvosa, lustruĭesc). Vechĭ (sclevesesc). Netezesc, lustruĭesc (peatra, metalu). Azĭ. Tencuĭesc neted. Fig. Iron. Peptăn și îmbrac cu prea multă îngrijire și afectare. V. refl. Mă spilcuĭesc. V. ferchezuĭesc, glănțuĭesc, ghilosesc.
sclivisi vb. v. ARANJA. DICHISI. FERCHEZUI. GĂTI. ÎMPODOBI. LUSTRUI. NETEZI. NIVELA. SPILCUI. ȘLEFUI.
sclivisi, sclivisesc v. r. (pop.) a se îmbrăca cu grijă exagerată; a se dichisi; a se găti

sclivisi definitie

sclivisi dex

Intrare: sclivisi
sclivisi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a