Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru sclifosit

SCLIFOS├Ź, sclifosesc, vb. IV. Refl. (Fam.) 1. A pl├ónge f─âr─â motiv sau a se preface c─â pl├ónge; a se smiorc─âi. 2. A face mofturi, nazuri, fasoane; a se fandosi. ÔÇô Et. nec.
SCLIFOS├ŹT, -─é, sclifosi╚Ťi, -te, adj. (Fam.; adesea substantivat) Care se sclifose╚Öte, care face nazuri; fandosit, izmenit. ÔÇô V. sclifosi.
SCLIFOS├Ź, sclifosesc, vb. IV. Refl. (Fam.) 1. A pl├ónge f─âr─â motiv sau a se preface c─â pl├ónge; a se smiorc─âi. 2. A face mofturi, nazuri, fasoane; a se fandosi. ÔÇô Et. nec.
SCLIFOS├ŹT, -─é, sclifosi╚Ťi, -te, adj. (Fam.; adesea substantivat) Care se sclifose╚Öte, care face nazuri; fandosit, izmenit. ÔÇô V. sclifosi.
SCLIFOS├Ź, sclifosesc, vb. IV. Refl. 1. A pl├«nge pref─âcut, f─âr─â motiv; a se smiorc─âi. ├Ämi era ru╚Öine ╚Öi-mi ascundeam ochii s─â nu vad─â nimeni c─â m─â sclifosesc ca o proast─â. C. PETRESCU, C. V. 88. Mireasa au pus nasul ├«n piept ╚Öi se sclifosea ╚Öi mai tare. SBIERA, P. 20. Nu m─â duc, mam─â! nu m─â duc la Socola... ziceam eu pl├«ng├«nd cu zece r├«nduri de lacrimi... ÔÇô Degeaba te mai sclifose╚Öti, Ioane, r─âspunse mama cu nep─âsare. CREANG─é, A. 119. 2. A face mofturi, nazuri, fasoane, a se fandosi, a se marghioli. Femeile mai ├«n v├«rst─â, bucuroase c─â s├«nt ├«n joc, se sclifoseau f─âc├«nd fel de fel de mofturi. CAMIL PETRESCU, O. I 314. Ian s─â-i fi sculat la treab─â ╚Öi apoi s─â-i vezi cum se codesc, se dr├«mboiesc ╚Öi se sclifosesc, zise mama. CREANG─é, A. 39.
SCLIFOS├ŹT, -─é, sclifosi╚Ťi, -te, adj. Care se sclifose╚Öte, care face nazuri; fandosit, izmenit.
!sclifos├ş (a se ~) (fam.) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se sclifos├ę╚Öte, imperf. 3 sg. se sclifose├í; conj. prez. 3 s─â se sclifose├ísc─â
sclifos├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. sclifos├ęsc, imperf. 3 sg. sclifose├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. sclifose├ísc─â
SCLIFOS├Ź vb. 1. v. afecta. 2. v. smiorc─âi.
SCLIFOS├ŹT adj. v. mofturos.
A SE SCLIFOS├Ź m─â ~├ęsc intranz. 1) A pl├ónge pref─âcut, tr─âg├ónd zgomotos ╚Öi repetat aerul pe nas; a se smiorc─âi. 2) depr. A avea o comportare de copil cu nazuri; a face fasoane; a se fasoni; a se marghioli; a se fandosi. /<ngr. st├şlvosa
sclifos├Č v. Mold. 1. a se preface c─â pl├ónge; 2. a face nazuri: se codesc ╚Öi se sclifosesc CR. [Tras din clef─â├Č].
sclifos├ęsc (m─â) v. refl. (var. din sclivisesc). M─â alint, m─â prefac c─â pl├«ng, fac nazur─ş ca s─â ob╚Ťin ceva: copii─ş se sclifosesc. ÔÇô ╚śi scle- (est). V. chirfosesc.
sclifos├şt, -─â adj. Care se tot sclifose╚Öte: un copil sclifosit. ÔÇô ╚śi scle- (est).
SCLIFOSI vb. 1. a se afecta, a se fandosi, a se maimu╚Ť─âri, a se prosti, (pop. ╚Öi fam.) a se sc─âl├«mb─âia, (pop.) a se fasoli, a se izmeni, (├«nv. ╚Öi reg.) a se sfandosi, (reg.) a se mandosi, a se marghioli, a se schimonosi, (├«nv.) a se marafetui. (Nu te mai ~ at├«ta!) 2. a se lamenta, a (se) sc├«nci, a se smiorc─âi. (Toat─â ziua se ~.)
SCLIFOSIT adj. boieros, capricios, fandosit, mofturos, n─âzuros, preten╚Ťios, (pop.) izmenit, (reg.) n─âsfiros, n─âturos. (E cam ~ dumnealui!)
sclifos├ş, sclifosesc, vb. refl. ÔÇô (reg.) 1. A se smiorc─âi. 2. A se fandosi. ÔÇô Et. nec. (DEX); din sclivisi ÔÇ×a se dichisiÔÇŁ (Scriban); din ngr. skiv├│so (MDA).
sclifos├şt, -─â, sclifosi╚Ťi, -te, adj. ÔÇô (reg.) Smiorc─âit, fandosit. ÔÇô Din sclifosi (MDA).
sclifosit, -─â, sclifosi╚Ťi, -te adj. (d. oameni) 1. care se sclifose╚Öte, care face nazuri 2. exagerat de preten╚Ťios

Sclifosit dex online | sinonim

Sclifosit definitie

Intrare: sclifosi
sclifosi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: sclifosit
sclifosit adjectiv