Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru schimnicit

SCHIMNIC├Ź, schimnicesc, vb. IV. Refl. A se face schimnic. ÔÖŽ Intranz. A duce o via╚Ť─â de schimnic, a tr─âi ca un schimnic. [Var.; (rar) schivnic├ş vb. IV] ÔÇô Din schimnic.
SCHIVNIC├Ź vb. IV v. schimnici.
SCHIMNIC├Ź, schimnicesc, vb. IV. Refl. (Rar) A se face schimnic. ÔÖŽ Intranz. A duce o via╚Ť─â de schimnic, a tr─âi ca un schimnic. ÔÇô Din schimnic.
SCHIMNIC├Ź, schimnicesc, vb. IV. Refl.. A se face schimnic. Colo prin pustii Cine... s-a schimnicit? A c─âlug─âri╚Ť─â, alb─â la peli╚Ť─â. TEODORESCU, P. P. 35. ÔÖŽ Intranz. A duce via╚Ť─â de schimnic, a tr─âi ca un schimnic. ╚śi mi se ruga, ╚śi mi se jura Ca el s─â tr─âiasc─â ╚śi s─â schimniceasc─â Prin v─âi ╚Öi prin mun╚Ťi. TEODORESCU, P. P. 37.
SCHIMNIC├ŹT1 s. n. Schimnicie. Via╚Ť─â c-a tr─âit Tot ├«n schimnicit. TEODORESCU, P. P. 35.
SCHIMNIC├ŹT2, -─é, schimnici╚Ťi, -te, adj. Care a devenit schimnic; care duce via╚Ť─â de schimnic. A╚Öezarea... nu p─ârea de fel s─â fi fost ├«n─âl╚Ťat─â acolo pentru ad─âpostul unei voievodese schimnicite. C. PETRESCU, R. DR. 54.
!schimnic├ş/schivnic├ş (a se ~) (rar) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se schimnic├ę╚Öte/se schivnic├ę╚Öte, imperf. 3 sg. se schimnice├í/ se schivnice├í; conj. prez. 3 s─â se schimnice├ísc─â/s─â se schivnice├ísc─â
schivnic├ş v. schimnic├ş
schimnic├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. schimnic├ęsc, imperf. 3 sg. schimnice├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. schimnice├ísc─â
SCHIMNIC├Ź vb. v. pustnici.
SCHIMNIC├ŹT s. v. ascetism, ascez─â, pustnicie, sih─âstrie, schimnicie.
A SCHIMNIC├Ź ~├ęsc intranz. A fi schimnic; a pustnici; a sih─âstri. /Din schimnic
A SE SCHIMNIC├Ź m─â ~├ęsc intranz. 1) A deveni schimnic; a se face schimnic; a se pustnici. 2) fig. A tr─âi izolat de lume ca un schimnic; a se pustnici; a se sih─âstri. /Din schimnic
schimnic├şt2, schimnic├şt─â, adj. (pop.) care duce o via╚Ť─â de schimnic, retras─â, izolat─â de lume; pustnicit, sih─âstrit.
2) schimnic├ęsc v. intr. (d. schimnic). Tr─â─şesc ca schimnic. V. refl. M─â fac schimnic.
SCHIMNICI vb. a (se) pustnici, a (se) sih─âstri, (reg.) a (se) pustelnici. (A ~ departe de lume.)
schimnicit s. v. ASCETISM. ASCEZ─é. PUSTNICIE. SIH─éSTRIE. SCHIMNICIE.

Schimnicit dex online | sinonim

Schimnicit definitie

Intrare: schimnici
schimnici verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
schivnici verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: schimnicit
schimnicit