Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru scarifica

SCARIFIC├ü, scarific, vb. I. 1. A af├óna p─âm├óntul cu ajutorul scarificatorului. 2. A scormoni suprafa╚Ťa unui teren sau a unei ╚Öosele ├«n refacere, pentru a u╚Öura ├«ndep─ârtarea p─âm├óntului, a pietrelor etc. sau pentru a asigura o bun─â leg─âtur─â ├«ntre materialul nou ╚Öi cel vechi. 3. A cresta superficial pielea unui bolnav, provoc├ónd o u╚Öoar─â s├óngerare ├«n scop terapeutic sau pentru a introduce un medicament, un vaccin, pentru a face o analiz─â etc. ÔÇô Din fr. scarifler, lat. scarificare.
SCARIFIC├ü, scar├şfic, vb. I. 1. A af├óna p─âm├óntul cu ajutorul scarificatorului. 2. A scormoni suprafa╚Ťa unui teren sau a unei ╚Öosele ├«n refacere, pentru a u╚Öura ├«ndep─ârtarea p─âm├óntului, a pietrelor etc. sau pentru a asigura o bun─â leg─âtur─â ├«ntre materialul nou ╚Öi cel vechi. 3. A cresta superficial pielea unui bolnav, provoc├ónd o u╚Öoar─â s├óngerare ├«n scop terapeutic sau pentru a introduce un medicament, un vaccin, pentru a face o analiz─â etc. ÔÇô Din fr. scarifier, lat. scarificare.
SCARIFIC├ü, scar├şfic, vb. I. Tranz. 1. A af├«na p─âm├«ntul cu ajutorul scarificatorului, cu scopul de a asigura p─âtrunderea aerului la r─âd─âcina plantelor. 2. A disloca ╚Öi a scormoni suprafa╚Ťa unui teren sau a unei ╚Öosele ├«n refacere, pentru a u╚Öura s─âparea ╚Öi efectuarea altor opera╚Ťii sau pentru a asigura o bun─â leg─âtur─â ├«ntre materialul nou ╚Öi cel vechi. 3. A cresta superficial pielea, pentru a provoca o u╚Öoar─â s├«ngerare local─â sau pentru a introduce o substan╚Ť─â terapeutic─â (vaccin sau medicament).
scarific├í (a ~) vb., ind. prez. 3 scar├şfic─â; conj. prez. 3 s─â scar├şfice
scarific├í vb., ind. prez. 1 sg. scar├şfic, 3 sg. ╚Öi pl. scar├şfic─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. scar├şfice
SCARIFICÁ vb. (MED.) (înv.) a hărăxi. (A ~ pielea.)
SCARIFIC├ü vb. I. tr. 1. A scormoni suprafa╚Ťa unei ╚Öosele care trebuie ref─âcut─â, pentru a asigura o leg─âtur─â mai bun─â ├«ntre noile ╚Öi vechile materiale. ÔÖŽ A af├óna p─âm├óntul cu ajutorul scarificatorului. 2. A cresta u╚Öor pielea unui bolnav ├«n scop terapeutic (pentru a-i lua s├ónge etc.). [P.i. scar├şfic, 3,6 -c─â. / < lat., it. scarificare, cf. fr. scarifier].
SCARIFIC├ü vb. tr. 1. a scormoni suprafa╚Ťa unei ╚Öosele care trebuie ref─âcut─â pentru a asigura o leg─âtur─â mai bun─â ├«ntre noile ╚Öi vechile materiale. ÔŚŐ a af├óna p─âm├óntul cu scarificatorul. 2. (med.) a cresta u╚Öor pielea pentru provocarea unei s├ónger─âri, aplicarea ventuzelor etc. (< fr. scarifier, lat. scarificare)
A SCARIFIC├ü scar├şfic tranz. 1) (soluri, terenuri cultivate) A af├óna, asigur├ónd p─âtrunderea aerului la r─âd─âcina plantelor. 2) (suprafe╚Ťe rutiere ├«n refacere) A scormoni, u╚Öur├ónd lucr─ârile ulterioare. 3) (pielea) A cresta la suprafa╚Ť─â, provoc├ónd o s├óngerare u╚Öoar─â (pentru a introduce un medicament sau pentru a face o analiz─â). /<lat. scarificare, fr. scarifier
* scarif├şc, a -├í v. tr. (lat. scarifico, -fic├íre, a scarifica, d. ngr. skariph├ístai, a zg├«ria). Chir. H─âr─âxesc, crestez cu lan╚Ťeta ca s─â ─şa┼ş s├«nge. V. scrijilesc.
SCARIFICA vb. (MED.) (înv.) a hărăxi. (~ pielea.)

Scarifica dex online | sinonim

Scarifica definitie

Intrare: scarifica
scarifica verb grupa I conjugarea I