Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru savană

SAVÁNĂ, savane, s. f. Câmpie vastă, caracteristică regiunilor tropicale, acoperită cu ierburi înalte și presărată din loc în loc cu tufe de arbuști spinoși sau cu copaci pitici. – Din fr. savane.
SAVÁNĂ, savane, s. f. Câmpie întinsă caracteristică regiunilor tropicale, acoperită cu ierburi înalte și presărată din loc în loc cu tufe de arbuști spinoși sau cu copaci pitici. – Din fr. savane.
SAVÁNĂ, savane, s. f. Cîmpie întinsă în zona tropicală, acoperită cu ierburi înalte și presărată din loc în loc cu tufe de arbuști spinoși sau cu copaci pitici. Se oprea cu privirea la o anumită pată albastră de ape, cafenie de munți, albă de deșerturi, verde de codri și pampasuri, savane și jungle. C. PETRESCU, O. P. II 45. Pe cea savani -ntinsă și cu sălbatic nume, Lung ocean de iarbă, necunoscut în lume, O cumpănă se-nalță aproape de un puț. ALECSANDRI, P. III 90.
savánă s. f., g.-d. art. savánei; pl. saváne
savánă s. f., g.-d. art. savánei; pl. saváne
SAVÁNĂ s.f. Câmpie din regiunile tropicale, acoperită în general cu ierburi și din loc în loc cu tufe sau cu arbuști spinoși. [< fr. savane, cf. sp. sabana].
SAVÁNĂ s. f. formație vegetală din regiunile tropicale, alcătuită din ierburi înalte, cu tufe sau arbuști spinoși. (< fr. savane)
SAVÁNĂ ~e f. (în zona tropicală) Câmpie întinsă acoperită cu ierburi înalte, arbuști și copaci pitici, rezistenți la secetă. /<fr. savanne, germ. Savane
savană f. livezi întinse acoperite cu ierburi, în America: pe cea savană ’ntinsă și cu sălbatic nume AL.
* savánă f., pl. e (fr. savane, d. sp. sabana, cuv. american). Cîmpie imensă acoperită de ĭarbă, ca pin Mexic. Loc uscat orĭ băltos acoperit de copăceĭ pin Antile, Guyana și aĭurea.
SAVÁNĂ (< fr., sp. sabana) s. f. Formațiune ierboasă caracteristică regiunilor tropicale cu un anotimp ploios și unul secetos, formată din graminee înalte (1-3 m), care se dezvoltă abundent în sezonul ploios și în care apar dispersat arbori rezistenți la secetă; este specifică Africii, ocupând c. 40% din suprafața acestui continent (principalele tipuri fiind s. cu baobabi, s. cu diferite specii de Acacia și s. cu palmieri), dar se dezvoltă local și în S Asiei, E Australiei și America de Sud unde principalele tipuri sunt llanos și campos. Fauna savanelor africane este deosebit de abundentă, cuprinzând numeroase erbivore (diverse specii de antilopă, zebre, girafe, elefanți, rinoceri, bivoli), carnivore (lei, leoparzi, hiene, gheparzi, șacali, câini pătați), rozătoare, păsări (struț, păsări țesătoare) și insecte, ocrotite în valoroase parcuri naționale.

savană definitie

savană dex

Intrare: savană
savană substantiv feminin