Dicționare ale limbii române

2 intrări

9 definiții pentru sauna

SÁUNĂ, saune, s. f. Baie de aburi care constă în expunerea corpului la o temperatură de 60-80°C, produsă prin stropirea unor pietre poroase încinse, după care se activează circulația prin lovirea corpului cu un mănunchi de nuiele și prin dușuri reci. [Pr.: sa-u-] – Din fr. sauna.
SÁUNĂ, saune, s. f. Baie de aburi care constă în expunerea corpului la o temperatură de 60-80°C, produsă prin stropirea unor pietre poroase încinse, după care se activează circulația prin lovirea corpului cu un mănunchi de nuiele și prin dușuri reci. [pr.: sa-u-] – Din fr. sauna.
!sáună (sa-u-) s. f., g.-d. art. sáunei; pl. sáune
sáună s. f. (sil. sa-u-), g.-d. art. sáunei; pl. sáune
SÁUNĂ s.f. Baie de aer fierbinte alternată cu abur și apoi cu stropi de apă rece. [Pron. sa-u-. / < fr., it. sauna < cuv. finlandez].
SÁUNĂ s. f. baie de aer fierbinte alternată cu abur și apoi cu stropi de apă rece. (< fr. sauna)
SÁUNĂ ~e f. Baie cu aburi supraîncălziți, urmată de o răcire bruscă (dușuri sau plonjare în apă rece). [Sil. sa-u-nă] /<fr. sauna
SÁUNĂ (cuv. finlandez) s. f. Tip de baie practicată (inițial în țările nordice) într-o încăpere cu aer supraîncălzit (70°-80° C) și cu aburi, urmată de o răcire bruscă (dușuri sau plonjare în apă rece). Stimulează aparatul circulator și respirator.
saună, saune s. f. încăpere / loc închis(ă) supraîncălzit(ă).

Sauna dex online | sinonim

Sauna definitie

Intrare: saună
saună substantiv feminin
  • silabisire: sa-u-
Intrare: sauna
sauna