Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru saponifica

SAPONIFICÁ, pers. 3 saponifică, vb. I. Tranz. și refl. 1. A (se) descompune (un ester) prin hidroliză în acizi organici și alcool. 2. A (se) descompune (o grăsime) prin hidroliză, transformându-se în săpun. – Din fr. saponifier, it. saponificare.
SAPONIFICÁ, pers. 3 saponífică, vb. I. Tranz. și refl. 1. A (se) descompune (un ester) prin hidroliză în acizi organici și alcool. 2. A (se) descompune (o grăsime) prin hidroliză, transformându-se în săpun. – Din fr. saponifier, it. saponificare.
SAPONIFICÁ, saponífic, vb. I. Refl. (Despre esteri) A se descompune prin hidroliză în acizi organici și alcooli. ♦ (Despre grăsimi) A se descompune prin hidroliză, transformîndu-se în săpun.
saponificá (a ~) vb., ind. prez. 3 saponífică; conj. prez. 3 să saponífice
saponificá vb., ind. prez. 1 sg. saponífic, 3 sg. și pl. saponífică; conj. prez. 3 sg. și pl. saponífice
SAPONIFICÁ vb. I. tr., refl. (Despre esteri) A (se) descompune prin hidroliză în acizi grași și alcool. ♦ (Despre grăsimi) A (se) transforma în săpun. [P.i. saponífic. / < fr. saponifier, cf. lat. sapo – săpun, facere – a face].
SAPONIFICÁ vb. tr., refl. (despre esteri) a (se) descompune prin hidroliză în acizi grași și alcool. ◊ (despre grăsimi) a (se) transforma în săpun. (< fr. saponifier, it. saponificare)
A SAPONIFICÁ saponífic tranz. 1) (grăsimi) A descompune prin reacție chimică, transformând în glicerină și săpunuri. 2) chim. (esteri, amide etc.) A transforma în acizi corespunzători sau în sărurile lor. /<fr. saponifier
A SE SAPONIFICÁ pers. 3 se saponífică intranz. A se transforma în săpun. /<fr. saponifier
* saponífic, a v. tr. (d. lat. sapo, -ónis, săpun, și -ficare, ca’n recti-ficare). Prefac în săpun: grăsimile, descompunîndu-se în acide grase și în glicerină, se saponifică.

saponifica definitie

saponifica dex

Intrare: saponifica
saponifica verb grupa I conjugarea I