Dicționare ale limbii române

6 definiții pentru samsara

SAMSARÁ s. f. (în brahmanism, budism, hinduism) Termen care desemnează ciclul nașterii și al morții în lumea concretă; ciclul reîncarnărilor. ♦ Doctrină birmanică propovăduind transmigrația sufletului. – Din fr. Samsara.
SAMSARÁ s. f. Doctrină brahmanică și budistă privitoare la transmigrația sufletului. – Din fr. Samsara.
samsará s. f., g.-d. art. samsárei
SAMSARÁ s. f. doctrină brahmanică și hudistă privitoare la transmigrația sufletului. (< fr. samsara)
SAMSᾹRA (< fr.; {s} sanscr. sansarana „peregrinare, rătăcire, naștere și renaștere”) s. f. (În brahmanism, budism, hinduism) Termen care desemnează ciclul nașterii și al morții în lumea concretă, văzut ca un proces cosmic manifestat printr-o nesfârșită revenire la viața temporală; ciclul reîncarnărilor. În arta hindusă este simbolizat printr-o roată cu șase, opt sau douăsprezece spițe dispuse în jurul unei osii, fiecare spiță reprezentând un aspect al vieții sau al legii; osia este centrul în care conștiința trebuie să se întoarcă pentru a-și regăsi liniștea. ♦ Doctrină brahmanică propovăduind transmigrația sufletului.
samsará s. f. Doctrină brahmanică și budistă privitoare la transmigrația sufletului printr-un ciclu etern sau limitat de reîncarnări, potrivit formulei naștere-moarte-naștere, repetată sau la infinit. – Din fr. Samsara.

samsara definitie

samsara dex

Intrare: samsara
samsara