Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru saluta

SALUT├ü, sal├║t, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. recipr. A face un gest sau a rosti o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de respect, de simpatie etc. la ├«nt├ólnirea cu cineva sau la desp─âr╚Ťire. ÔÖŽ Tranz. A-╚Öi manifesta bucuria, aclam├ónd pe cineva. ÔÖŽ Tranz. Fig. A primi cu entuziasm o idee, o ac╚Ťiune. ÔÇô Din lat., it. salutare.
SALUT├ü, salut, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. recipr. A face un gest sau a rosti o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de respect, de simpatie etc. la ├«nt├ólnirea cu cineva sau la desp─âr╚Ťire. ÔÖŽ Tranz. A-╚Öi manifesta bucuria, aclam├ónd pe cineva. ÔÖŽ Tranz. Fig. A primi cu entuziasm o idee, o ac╚Ťiune. ÔÇô Din lat. it. salutare.
SALUT├ü, sal├║t, vb. I. Tranz. A face un gest sau a rosti o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de respect sau de simpatie la ├«nt├«lnirea cu cineva sau la desp─âr╚Ťire; a-╚Öi manifesta bucuria, aclam├«nd pe cineva. Te salut, domnule B─âltene... SADOVEANU, O. VIII 653. S─â salu╚Ťi, ├«n numele aleg─âtorilor, pe deputatul ales ╚Öi pe prefect. CARAGIALE, O. I 176. ÔŚŐ (Urmat de determin─âri modale sau instrumentale) Pan Anton ├«naint─â cu calul ╚Öi salut─â din cap pe o╚Ötean. SADOVEANU, O. VII 165. C├«nd porni calul, to╚Ťi trei ├«ntoarser─â capetele ╚Öi o salutar─â ceremonios. REBREANU, R. II 103. Domni╚Ťian se aplec─â jum─âtate afar─â pe fereastra vagonului ╚Öi vru s─â le salute cu batista. BASSARABESCU, V. 15. L-am salutat cu respect. DELAVRANCEA, H. T. 76. ÔŚŐ Fig. Din st├«nga, de sub curm─âtura unui deal, vine r├«ul Bahna s─â ├«nt├«mpine, s─â salute sosirea marelui fluviu la pragul ╚Ť─ârii, cu al c─ârui p─âm├«nt ╚Öi destin se leag─â pentru totdeauna. VLAHU╚Ü─é, O. A. II 116. ÔŚŐ Absol. Domnul... ascultase f─âr─â voie ╚Öi salut─â. C. PETRESCU, C. V. 116. El a pus sabia ├«n teac─â, salut─â milit─âre╚Öte ╚Öi merge ├«ntr-un col╚Ť al salonului. CARAGIALE, O. II 165. ÔÖŽ A primi cu bucurie o idee, o ac╚Ťiune. Poporul rom├«n salut─â ╚Öi sprijin─â cu c─âldur─â nobila chemare la lupta pentru pace. SC├ÄNTEIA, 1954, nr. 2860.
salutá (a ~) vb., ind. prez. 3 salútă
salutá vb., ind. prez. 1 sg. salút, 3 sg. și pl. salútă
SALUTÁ vb. (reg.) a noroci, (prin Maram.) a salutări, (înv.) a săruta. (L-a ~ la întâlnire.)
SALUT├ü vb. I. tr. A ├«nt├ómpina, a da cuiva un semn de respect, de considera╚Ťie, rostind un cuv├ónt, o fraz─â, o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de simpatie etc. la ├«nt├ólnire sau la desp─âr╚Ťire. ÔÖŽ (Fig.) A primi (ceva) cu bucurie, cu o manifesta╚Ťie vie. [P.i. sal├║t. / < lat., it. salutare, cf. fr. saluer].
SALUT├ü vb. tr. a da cuiva un semn de respect, de considera╚Ťie, rostind un cuv├ónt, o fraz─â, o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de simpatie la ├«nt├ólnire sau la desp─âr╚Ťire. ÔŚŐ (fig.) a ├«nt├ómpina (ceva) cu bucurie. (< lat., it. salutare)
A SALUT├ü sal├║t tranz. 1) (persoane sau colectivit─â╚Ťi) A ├«nt├ómpina sau a petrece cu un gest respectuos sau cu o cuv├óntare de salut. 2) fig. (idei, p─âreri etc.) A accepta cu mare ├«nsufle╚Ťire. ~ hot─âr├órea luat─â. /<lat., it. salutare
A SE SALUTÁ mă salút intranz. A face (concomitent) schimb de saluturi (cu cineva). /<lat., it. salutare
salut├á v. 1. a da un semn exterior de polite╚Ť─â sau de respect: a saluta pe un b─âtr├ón; 2. a complimenta prin scris: salut─â din parte-mi pe...; 3. a proclama: ├«l salutar─â ca ├«mp─ârat.
2) *sal├║t, a -├í v. tr. (lat. sal├║to, -├íre. V. s─ârut). Fac cu─şva, c├«nd ├«l ├«nt├«lnesc, un semn de aten╚Ťiune, polite╚Ť─â sa┼ş respect, plec├«nd capu, duc├«nd m├«na la t├«mpl─â sa┼ş ridic├«nd p─âl─âria: a saluta un prieten. Trimet salut─âr─ş pin scris or─ş pin vorb─â. Onorez cu un semnal de polite╚Ť─â dup─â uzu armate─ş sa┼ş marine─ş: a saluta un vapor cu 20 de bubuitur─ş de tun. Aclam, proclam: armata l-a salutat ca ├«mp─ârat.
SALUTA vb. (reg.) a noroci, (prin Maram.) a salutări, (înv.) a săruta. (L-a ~ la întîlnire.)
A BON ENTENDEUR, SALUT (fr.) salut pe cel care ├«n╚Ťelege ÔÇô Formul─â prin care se atrage aten╚Ťia asupra unor lucruri care nu pot fi spuse direct sau se relev─â existen╚Ťa unor sensuri mai profunde ale unei alocu╚Ťiuni ori ale unui text.
AVE CAESAR (IMPERATOR), MORITURI TE SALUTANT! (lat.) slav─â ╚Ťie, Cezar (├«mp─ârate), cei ce merg la moarte te salut─â! ÔÇô Suetoniu, ÔÇ×De vita XII CaesarumÔÇŁ, 4. Omagiu rostit de gladiatori ├«n fa╚Ťa lojii imperiale, la Roma, ├«nainte de ├«nceperea luptelor ├«n aren─â.
MORITURI TE SALUTANT V. AVE CAESAR (IMPERATOR), MORITURI TE SALUTANT.
a saluta din mers (pe cineva) expr. a pleca; a p─âr─âsi (pe cineva).

Saluta dex online | sinonim

Saluta definitie

Intrare: saluta
saluta verb grupa I conjugarea I