Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

38 defini╚Ťii pentru salut

SAL├ÜT, saluturi, s. n. Cuv├ónt, enun╚Ť sau gest cu care se salut─â. ÔÖŽ Cuv├óntare prin care se salut─â o adunare, se ├«nt├ómpin─â un oaspete oficial etc. ÔÇô Din fr. salut, lat. salus, -utis, it. saluto.
SALUT├ü, sal├║t, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. recipr. A face un gest sau a rosti o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de respect, de simpatie etc. la ├«nt├ólnirea cu cineva sau la desp─âr╚Ťire. ÔÖŽ Tranz. A-╚Öi manifesta bucuria, aclam├ónd pe cineva. ÔÖŽ Tranz. Fig. A primi cu entuziasm o idee, o ac╚Ťiune. ÔÇô Din lat., it. salutare.
╚ś─éL├Ü╚Ü, ╚Ö─âlu╚Ťuri, s. n. Diminutiv al lui ╚Öal. ÔÇô ╚śal + suf. -u╚Ť.
SAL├ÜT, saluturi, s. n. Cuv├ónt, enun╚Ť sau gest cu care se salut─â. ÔÖŽ Cuv├óntare prin care se salut─â o adunare, se ├«nt├ómpin─â un oaspete oficial etc. ÔÇô Din fr. salut, lat. salus, -utis, it. saluto.
SALUT├ü, salut, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. recipr. A face un gest sau a rosti o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de respect, de simpatie etc. la ├«nt├ólnirea cu cineva sau la desp─âr╚Ťire. ÔÖŽ Tranz. A-╚Öi manifesta bucuria, aclam├ónd pe cineva. ÔÖŽ Tranz. Fig. A primi cu entuziasm o idee, o ac╚Ťiune. ÔÇô Din lat. it. salutare.
╚ś─éL├Ü╚Ü, ╚Ö─âlu╚Ťuri, s. n. Diminutiv al lui ╚Öal. ÔÇô ╚śal + suf. -u╚Ť.
SAL├ÜT, saluturi, s. n. Cuv├«nt sau gest cu care se salut─â. ┬źNoroc bun┬╗ e salutul minerilor, pe care ├«l spun oricui ╚Öi ├«n orice ├«mprejurare. BOGZA, ╚Ü. 51. F─âcu cu dreapta salut, la piept, la gur─â ╚Öi la frunte. SADOVEANU, O. VII 17. [C─âpitanul] se ├«ndoi ├«ntr-un salut ceremonios. BART, E. 152. ÔÖŽ Cuv├«ntare prin care se salut─â o adunare, un oaspete oficial etc. Dup─â ce s-a c├«ntat imnul Uniunii Sovietice... au ├«nceput saluturile ╚Öi cuv├«nt─ârile. STANCU, U.R.S.S. 78. ÔŚŐ Adres─â de salut v. adres─â.
SALUT├ü, sal├║t, vb. I. Tranz. A face un gest sau a rosti o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de respect sau de simpatie la ├«nt├«lnirea cu cineva sau la desp─âr╚Ťire; a-╚Öi manifesta bucuria, aclam├«nd pe cineva. Te salut, domnule B─âltene... SADOVEANU, O. VIII 653. S─â salu╚Ťi, ├«n numele aleg─âtorilor, pe deputatul ales ╚Öi pe prefect. CARAGIALE, O. I 176. ÔŚŐ (Urmat de determin─âri modale sau instrumentale) Pan Anton ├«naint─â cu calul ╚Öi salut─â din cap pe o╚Ötean. SADOVEANU, O. VII 165. C├«nd porni calul, to╚Ťi trei ├«ntoarser─â capetele ╚Öi o salutar─â ceremonios. REBREANU, R. II 103. Domni╚Ťian se aplec─â jum─âtate afar─â pe fereastra vagonului ╚Öi vru s─â le salute cu batista. BASSARABESCU, V. 15. L-am salutat cu respect. DELAVRANCEA, H. T. 76. ÔŚŐ Fig. Din st├«nga, de sub curm─âtura unui deal, vine r├«ul Bahna s─â ├«nt├«mpine, s─â salute sosirea marelui fluviu la pragul ╚Ť─ârii, cu al c─ârui p─âm├«nt ╚Öi destin se leag─â pentru totdeauna. VLAHU╚Ü─é, O. A. II 116. ÔŚŐ Absol. Domnul... ascultase f─âr─â voie ╚Öi salut─â. C. PETRESCU, C. V. 116. El a pus sabia ├«n teac─â, salut─â milit─âre╚Öte ╚Öi merge ├«ntr-un col╚Ť al salonului. CARAGIALE, O. II 165. ÔÖŽ A primi cu bucurie o idee, o ac╚Ťiune. Poporul rom├«n salut─â ╚Öi sprijin─â cu c─âldur─â nobila chemare la lupta pentru pace. SC├ÄNTEIA, 1954, nr. 2860.
╚ś─éL├Ü╚Ü, ╚Ö─âlu╚Ťe, s. n. Diminutiv al lui ╚Öal. Fochi╚Ötii... pe jum─âtate goi, cu g├«tul ├«nvelit ├«n ╚Ö─âlu╚Ťul lor de bumbac. BART, E. 47.
╚ś─éL├Ü╚Ü, ╚Ö─âlu╚Ťe, s. n. Diminutiv al lui ╚Öal.
sal├║t s. n., pl. sal├║turi
salutá (a ~) vb., ind. prez. 3 salútă
╚Ö─âl├║╚Ť (rar) s. n., pl. ╚Ö─âl├║╚Ťuri
sal├║t s. n., pl. sal├║turi
salutá vb., ind. prez. 1 sg. salút, 3 sg. și pl. salútă
╚Ö─âl├║╚Ť s. n., pl. ╚Ö─âl├║╚Ťuri
SAL├ÜT s. salutare, (rar) salutat, (├«nv.) saluta╚Ťie, s─ârutare, s─ârutat, s─ârut─âtur─â, (turcism ├«nv.) selam. (~ de r─âmas bun.)
SAL├ÜT s. v. bel╚Öug, bog─â╚Ťie, bun─âstare, prosperitate, salvare, sc─âpare.
SALUTÁ vb. (reg.) a noroci, (prin Maram.) a salutări, (înv.) a săruta. (L-a ~ la întâlnire.)
SAL├ÜT s.n. Cuv├ónt, fraz─â, gest cu care se salut─â. ÔÖŽ Cuv├óntare cu care se salut─â o adunare, se ├«nt├ómpin─â un oaspete etc. [Pl. -turi. / < fr. salut, cf. lat. salus].
SALUT├ü vb. I. tr. A ├«nt├ómpina, a da cuiva un semn de respect, de considera╚Ťie, rostind un cuv├ónt, o fraz─â, o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de simpatie etc. la ├«nt├ólnire sau la desp─âr╚Ťire. ÔÖŽ (Fig.) A primi (ceva) cu bucurie, cu o manifesta╚Ťie vie. [P.i. sal├║t. / < lat., it. salutare, cf. fr. saluer].
SAL├ÜT s. n. cuv├ónt, fraz─â, gest cu care se salut─â. ÔŚŐ cuv├óntare cu care se salut─â o adunare, se ├«nt├ómpin─â un oaspete. (< fr. salut, lat. salus, it. saluto)
SALUT├ü vb. tr. a da cuiva un semn de respect, de considera╚Ťie, rostind un cuv├ónt, o fraz─â, o formul─â uzual─â de polite╚Ťe, de simpatie la ├«nt├ólnire sau la desp─âr╚Ťire. ÔŚŐ (fig.) a ├«nt├ómpina (ceva) cu bucurie. (< lat., it. salutare)
SAL├ÜT ~uri n. 1) Formul─â sau gest de polite╚Ťe cu care se salut─â. 2) Alocu╚Ťiune cu care se salut─â o adunare, un oaspete oficial. /<fr. salut
A SALUT├ü sal├║t tranz. 1) (persoane sau colectivit─â╚Ťi) A ├«nt├ómpina sau a petrece cu un gest respectuos sau cu o cuv├óntare de salut. 2) fig. (idei, p─âreri etc.) A accepta cu mare ├«nsufle╚Ťire. ~ hot─âr├órea luat─â. /<lat., it. salutare
A SE SALUTÁ mă salút intranz. A face (concomitent) schimb de saluturi (cu cineva). /<lat., it. salutare
salut n. salutare: salut milit─âresc.
salut├á v. 1. a da un semn exterior de polite╚Ť─â sau de respect: a saluta pe un b─âtr├ón; 2. a complimenta prin scris: salut─â din parte-mi pe...; 3. a proclama: ├«l salutar─â ca ├«mp─ârat.
1) *sal├║t n., pl. ur─ş (fr. salut, vfr. salu [d. lat. salus, sal├║tis, m├«ntuire, salvare], scris ast─âz─ş salut pin reac╚Ťiune etimologic─â; it. sal├║to). Semnu sa┼ş gestu pin care salu╚Ť─ş pe cineva: a da, a primi, a ├«napo─şa un salut. ÔÇô Cu ├«n╚Ť. de ÔÇ×m├«ntuire, salvareÔÇŁ e fals. Deci: armata m├«ntuiri─ş, nu armata salutulu─ş (vorbind de celebra asocia╚Ťiune protestant─â fundat─â de William Booth ca s─â-─ş fac─â pe oamen─ş ma─ş tem─âtor─ş de Dumneze┼ş).
2) *sal├║t, a -├í v. tr. (lat. sal├║to, -├íre. V. s─ârut). Fac cu─şva, c├«nd ├«l ├«nt├«lnesc, un semn de aten╚Ťiune, polite╚Ť─â sa┼ş respect, plec├«nd capu, duc├«nd m├«na la t├«mpl─â sa┼ş ridic├«nd p─âl─âria: a saluta un prieten. Trimet salut─âr─ş pin scris or─ş pin vorb─â. Onorez cu un semnal de polite╚Ť─â dup─â uzu armate─ş sa┼ş marine─ş: a saluta un vapor cu 20 de bubuitur─ş de tun. Aclam, proclam: armata l-a salutat ca ├«mp─ârat.
SALUT s. salutare, (rar) salutat, (├«nv.) saluta╚Ťie, s─ârutare, s─ârutat, s─ârut─âtur─â, (turcism ├«nv.) selam. (~ de r─âmas bun.)
salut s. v. BEL╚śUG. BOG─é╚ÜIE. BUN─éSTARE. PROSPERITATE. SALVARE. SC─éPARE.
SALUTA vb. (reg.) a noroci, (prin Maram.) a salutări, (înv.) a săruta. (L-a ~ la întîlnire.)
SALUT. Subst. Salut, salutare, ├«nchinare, ├«nchin─âciune (├«nv.), plec─âciune, temenea, ploconeal─â, ploconire, m─âtanie, salamalec, reveren╚Ť─â. Formul─â de salut. Ceremonie. Ceremonial, etichet─â (fig.), protocol. Vb. A saluta, a da bine╚Ťe, a da (a dori, a pofti) cuiva bun─â ziua, a da noroc; a se ├«nchina, a se ploconi, a se pleca, a se m─ât─âni (reg.), a se temeni (rar). A se saluta, a-╚Öi da bine╚Ťe, a-╚Öi da bun─â ziua. A ├«ntinde m├«na, a da m├«na cu cineva, a str├«nge cuiva m├«na. A s─âruta m├«na. A-╚Öi ridica p─âl─âria, a-╚Öi lua (a-╚Öi scoate) c─âciula. A-╚Öi lua r─âmas bun, a-╚Öi lua la revedere, a-╚Öi lua ziua bun─â. A da cuiva bun─â seara, a-╚Öi lua de la cineva bun─â seara (seara bun─â). V. comportare, formule de salut, polite╚Ťe.
A BON ENTENDEUR, SALUT (fr.) salut pe cel care ├«n╚Ťelege ÔÇô Formul─â prin care se atrage aten╚Ťia asupra unor lucruri care nu pot fi spuse direct sau se relev─â existen╚Ťa unor sensuri mai profunde ale unei alocu╚Ťiuni ori ale unui text.
AVE CAESAR (IMPERATOR), MORITURI TE SALUTANT! (lat.) slav─â ╚Ťie, Cezar (├«mp─ârate), cei ce merg la moarte te salut─â! ÔÇô Suetoniu, ÔÇ×De vita XII CaesarumÔÇŁ, 4. Omagiu rostit de gladiatori ├«n fa╚Ťa lojii imperiale, la Roma, ├«nainte de ├«nceperea luptelor ├«n aren─â.
MORITURI TE SALUTANT V. AVE CAESAR (IMPERATOR), MORITURI TE SALUTANT.
a saluta din mers (pe cineva) expr. a pleca; a p─âr─âsi (pe cineva).

Salut dex online | sinonim

Salut definitie

Intrare: salut
salut substantiv neutru
Intrare: ╚Ö─âlu╚Ť
╚Ö─âlu╚Ť 2 pl. -e substantiv neutru
╚Ö─âlu╚Ť 1 pl. -uri substantiv neutru
Intrare: saluta
saluta verb grupa I conjugarea I