Dicționare ale limbii române

2 intrări

12 definiții pentru salic

SÁLIC, -Ă, salici, -e, adj. (în sintagma) Legea salică = culegere medievală de norme de drept bazate pe obiceiul pământului, aparținând francilor de pe teritoriul Galiei. – Din fr. salique.
SÁLICĂ adj. (În sintagma) Legea salică = culegere medievală de norme de drept bazate pe obiceiul pământului, aparținând francilor de pe teritoriul Galiei. – Din fr. salique.
!sálic adj. m., pl. sálici; f. sálică, pl. sálice
sálică adj. f., pl. sálice
SÁLIC, -Ă adj. Legea salică = lege respectată în teritoriile ocupate de luptătorii franci din Galia (printr-o dispoziție a acestui cod femeile erau excluse de la succesiunea pământurilor și de la tronul Franței). [< fr. salique].
SÁLICĂ adj. legea ~ = lege respectată în teritoriile ocupate de luptătorii franci din Galia, prin care femeile erau excluse de la succesiunea pământurilor și de la tronul Franței. (< fr. salique, lat. salicus)
sălíc, sălíce și sălícuri, s.n. (reg.) 1. sticlă de lampă sau de felinar de mână. 2. țoi de rachiu. 3. măsură de capacitate care variază între un sfert și o jumătate de litru.
salic a. ce ține de un trib al Francilor numiți Sali; lege salică, prin care femeile erau excluse dela succesiune pe tronul Franței.
* sálic, -ă adj. (după numele Francilor numițĭ Salĭ). Al Salilor. Legea salică, legea pin care femeile eraŭ excluse de la tronu Franciiĭ.
salic(e), (engl.= salic) de la prescurtarea siliciului (Si) și aluminiului (Al); adjectiv utilizat pentru a desemna o rocă magmatică, deschisă la culoare, în a cărei → normă și compoziție modală intră min. bogate în Si și Al (cuarț, feldspați, feldspatoizi); de asemenea, despre aceste min.
sălíc, adj. – v. calic („slab, pipernicit”).
sălíc, adj. – v. călic.

Salic dex online | sinonim

Salic definitie

Intrare: salic
salic adjectiv
Intrare: sălic
sălic