Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru salatieră

SALATIÉRĂ, salatiere, s. f. Vas, castron de porțelan, de faianță, de sticlă etc., în care se servește salata. ♦ Serviciu de masă format dintr-un suport (de metal) cu sticluțe pentru untdelemn și oțet și cu solnițe pentru sare și piper. [Pr.: -ti-e] – Din ngr. (pop.) salatiéra sau din salată + suf. -ieră (după fr. saladier).
SALATIÉRĂ, salatiere, s. f. Vas de porțelan, faianță, sticlă etc. în care se servește salata. ♦ Serviciu de masă format dintr-un suport (de metal) cu sticluțe pentru untdelemn și oțet și cu solnițe pentru sare și piper. [Pr.: -ti-e] – Din ngr. (pop.) salatiéra sau din salată + suf. -ieră (după fr. saladier).
SALATIÉRĂ, salatiere, s. f. Vas (de porțelan, de sticlă etc.) în care se servește salata. ♦ Serviciu de masă format din două sticluțe pentru untdelemn și oțet și două solnițe pentru sare și piper. Îi puseră îndată... tacîmul cel mai curat, furculiță și lingură de argint, salatiera, solnița, pahar de cristal. HOGAȘ, DR. II 157. – Pronunțat: -ti-e-.
salatiéră (-ti-e-) s. f., g.-d. art. salatiérei; pl. salatiére
salatiéră s. f. (sil. -ti-e-), g.-d. art. salatiérei; pl. salatiére
SALATIÉRĂ s.f. Vas, castron în care se prepară sau se servește salata. [Pron. -ti-e-. / < salată + -ieră, după fr. saladier].
SALATIÉRĂ s. f. castron în care se prepară sau se servește salata. (< salată + -ieră)
SALATIÉRĂ ~e f. Vas special în care se servește salata. [Sil. -ti-e-ră] /<ngr. salatiera, germ. Salatiere, fr. saladier
salatieră f. vas pentru salată.
* salatiéră f., pl. e (it. insalatiera, fr. saladier). Castron de salată.
salatieră, salatiere s. f. femeie grasă.

Salatieră dex online | sinonim

Salatieră definitie

Intrare: salatieră
salatieră substantiv feminin
  • silabisire: -ti-e-