Dicționare ale limbii române

SALÁTĂ, salate, s. f. 1. Plantă legumicolă erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari și rotunde, comestibile (Lactuca sativa); p. gener. nume dat unor plante erbacee cu frunze comestibile. ◊ Compus: salata-iepurelui = plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori roșii sau violete (Prenanthes purpurea). 2. Preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oțet, zeamă de lămâie și untdelemn, care se servește ca aperitiv sau ca garnitură. ◊ Salată de boeuf = preparat culinar făcut din legume și carne de vită fierte și murături, toate tăiate mărunt și amestecate cu maioneză. Salată de fructe = desert făcut din fructe crude, tăiate mărunt, amestecate cu zahăr și stropite cu rom, coniac sau vin. [Pl. și: (pop.) sălăți] – Din ngr. saláta.
ZGRĂBUNȚÍCĂ, zgrăbunțele, s. f. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu tulpina ramificată, cu frunze ovale sau eliptice și cu flori galbene (Lapsana communis). – Zgrăbunță + suf. -ică.
SALÁTĂ, salate, s. f. 1. Plantă legumicolă erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari și rotunde, comestibile (Lactuca sativa); p. gener. nume dat unor plante erbacee cu frunze comestibile. ◊ Compus: salata-iepurelui = plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori roșii sau violete (Prenanthes purpurea). 2. Preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oțet, zeamă de lămâie și untdelemn, care se servește ca aperitiv sau ca garnitură. ◊ Salată de fructe = desert făcut din fructe crude, tăiate mărunt, amestecate cu zahăr și stropite cu rom, coniac sau vin. [Pl. și: sălăți] – Din ngr. saláta.
ZGRĂBUNȚÍCĂ, zgrăbunțele, s. f. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu tulpina ramificată, cu frunze ovale sau eliptice și cu flori galbene (Lapsana communis). – Zgrăbunță + suf. -ică.
SALÁTĂ, salate și sălăți, s. f. 1. (Adesea determinat prin «verde») Plantă erbacee din familia compozeeîor, cu frunze mari, rotunde, cultivată ca plantă culinară (Lactuca sativa) (v. lăptucă); (mai ales la pl.) specii ale acestei plante. Rămase rece la toate foile de salată... cu care noul oaspe îl îmbia cu atîta dărnicie. ANGHEL, PR. 42. Numai în grădina ursului... se află sălăți de aceste. CREANGĂ, P. 211. Frunză verde de salată, De te-aș vedea puică-odată. ȘEZ. XXII 25. 2. Preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oțet și untdelemn, care se servește ca aperitiv sau ca garnitură la carne. Neculaie! pregătește-ne o salată de ridichi. ALECSANDRI, T. 749. ◊ Salată de fructe = desert făcut din fructe crude tăiate mărunt, amestecate cu zahăr și stropite cu rom sau cu vin. 3. Compus: salata-iepurelui = plantă erbacee din familia compozeeîor, cu tulpina lungă și subțire și cu flori roșii-purpurii; crește prin păduri umbroase, în regiunile muntoase (Prenanthes purpurea); tîlhărea.
ZGRĂBUNȚÍCĂ, zgrăbunțele, s. f. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu tulpina ramificată, cu frunze ovale și flori galbene; crește prin tufișuri și prin păduri (Lapsana communis).
ZGRĂBUNȚÍCĂ, zgrăbunțele, s. f. Plantă erbacee cu tulpina ramificată, cu frunze ovale și flori galbene (Lapsana communis). – Din zgrăbunță + suf. -ică.
!saláta-iépurelui (plantă) s. f. art., g.-d. art. salátei-iépurelui
salátă s. f., g.-d. art. salátei; pl. saláte
salátă de boeuf [oeu pron. ö] s. f., g.-d. art. salátei de boeuf; pl. saláte de boeuf
!salátă-creáță (plantă) s. f., g.-d. art. salátei-créțe; pl. saláte-créțe
!salátă-de-cấmp (plantă) (reg.) s. f., g.-d. art. salatei-de-câmp; pl. saláte-de-cấmp
zgrăbunțícă s. f., g.-d. art. zgrăbunțélei; pl. zgrăbunțéle, art. zgrăbunțélele
saláta-iépurelui s. f.
salátă (plantă, preparat culinar) s. f., pl. saláte
salátă-creáță s. f.
salátă-de-câmp s. f.
zgrăbunțícă s. f., g.-d. art. zgrăbunțélei; pl. zgrăbunțéle
SALATA-CÂINELUI s. v. zgrăbunțică.
SALÁTĂ s. (BOT.) 1. v. lăptucă. 2. salata-iepurelui (Prenanthes purpurea) = (reg.) crestățea, tâlhărea; salată sălbatică (Lactuca serriola) = (reg.) palma-tâlharului.
SALATĂ DE CÂMP s. v. grâușor, sălățea, untișor.
SALATĂ-CÂINEÁSCĂ s. v. zgrăbunțică.
ZGRĂBUNȚÍCĂ s. (BOT.; Lapsana communis) (reg.) iarba-zgaibei, iarbă-de-zgaibă, salata-câinelui, salată-câinească.
salátă (saláte), s. f. – Preparat culinar din legume sau verdețuri crude. – Var. saladă, Trans., șalată. Mr., megl. sălată. It. salata, var. din fr. salade și mag. saláta (Gáldi, Dict., 157), cf. ngr. σαλάτα, alb. salatë, tc., bg. salata. – Der. saladieră (var. salatieră), s. f., din fr. saladier.
SALÁTĂ ~e f. 1) Plantă erbacee legumicolă cultivată pentru frunzele ei mari, care se consumă în stare crudă. ◊ ~a-iepurelui plantă erbacee cu tulpina înaltă, cu frunze alungite și cu flori roșii sau liliachii. 2) Mâncare rece preparată din legume crude sau fierte, uneori cu adaos de carne, ouă etc., servită, mai ales, ca aperitiv. ~ de castraveți.~ de fructe desert făcut din fructe crude (tăiate mărunt), presărate cu zahăr și stropite cu rom (vin, coniac). /<ngr. salata, fr. salade, germ. Salat
salată f. 1. mâncare din legume drese cu sare, piper, oțet, untdelemn; 2. ierburi din care se face salată; 3. Bot. salata mielului, fetică.
* salátă f., pl. e și sălățĭ (ngr. saláta, d. it. salata, azĭ insalata, care vine d. salare, a săra; pv. salada, fr. -ade; bg. rut. saláta). Mîncare de legume saŭ de alte plante (frunze, cotoare saŭ fructe) peste care s’a turnat sare, oțet orĭ zeamă de lămîĭe și undelemn și la care se pot adăuga oŭăcoapte țîrĭ ș.a. (Salata de ardeĭ copți se face cu sare, oțet și undelemn). Plantă erbacee ale căreĭ frunze îs bune de făcut salată, ca lăptuca, păpădia, susaĭu, măcrișu ș.a. Salata mieluluĭ, fetică.
salata-cîinelui s. v. ZGRĂBUNȚICĂ.
SALA s. (BOT.) 1. (Lactuca sativa) lăptucă, (Mold.) marulă. 2. salata-iepurelui (Prenanthes purpurea) = (reg.) crestățea, tîlhărea; salată-sălbatică (Lactuca serriola) = (reg.) palma-tîlharului.
salată-cîinească s. v. ZGRĂBUNȚICĂ.
salată-de-cîmp s. v. GRÎUȘOR. SĂLĂȚEA. UNTIȘOR.
ZGRĂBUNȚI s. (BOT.; Lapsana communis) (reg.) iarba-zgaibei, iarbă-de-zgaibă, salata-cîinelui, salată-cîinească.
PRENANTHES L., PRENANTES, SALATA IEPURELUI, fam. Compositae. Gen originar din regiunile continentale, cca 35 specii, erbacee, perene, cu flori roșii, violete-purpur, dispuse 3-5 în calatidii, deseori cu 8 foliole involucrale.
a fi băgat la salată expr. (deț.) a fi închis la secția restrictivă.
salată, salate s. f. (deț.) secția restrictivă rezervată infractorilor periculoși.

Salată dex online | sinonim

Salată definitie

Intrare: salată
salată 1 pl. -e substantiv feminin
salată 2 pl. -i substantiv feminin
Intrare: salata-iepurelui
salata-iepurelui substantiv feminin articulat (numai) singular
Intrare: salată de boeuf
salată de boeuf substantiv feminin
  • pronunție: böf
Intrare: salată-creață
salată-creață substantiv feminin
Intrare: salată-de-câmp
salată-de-câmp substantiv feminin
Intrare: zgrăbunțică
zgrăbunțică substantiv feminin
salată-câinească (numai) singular substantiv feminin
salata-câinelui (numai) singular substantiv feminin articulat
Intrare: salata-câinelui
salata-câinelui (numai) singular substantiv feminin articulat
Intrare: salată-câinească
salată-câinească (numai) singular substantiv feminin