Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru salam

SALÁM, (2) salamuri, s. n. 1. Produs alimentar cu durată mare de conservare, asemănător cârnatului, preparat din carne tocată și condimentată de vită sau de porc, de obicei afumată și uscată. 2. Sortiment, bucată de salam (1). – Din tc., bg. salam. Cf. fr. salami, it. salame.
SALÁM, salamuri, s. n. Un fel de cârnat (mai gros) făcut din carne tocată de vită sau de porc, de obicei afumat și uscat (pentru a se putea conserva). – Din tc., bg. salam. Cf. fr. salami, it. salame.
SALÁM s. n. Preparat alimentar în formă de cîrnat, făcut din carne de vită sau de porc, care se poate conserva multă vreme și care se mănîncă crud. Copiii înfulicară cu lăcomie sardele, zacuscă, felii de salam. C. PETRESCU, Î. II 174.
salám s. n., (sorturi, bucăți) pl. salámuri
salám s. n., (sorturi) pl. salámuri
salám (salámuri), s. n. – Mezel, cîrnat. – Var. Mold. saleam. It. salame, cf. germ. Salami, fr. salami, ngr. σαλάμι.
SALÁM ~uri n. Produs alimentar pregătit în formă de cârnat, de obicei afumat și uscat, pentru a se conserva mai bine. /<turc. salam, it. salame
salàm m. cârnat mare foarte gustos: salami de Sibii și de Verona. [It. SALAME, printr’un intermediar săsesc].
salám n., pl. urĭ (germ. salami [-wurst], d. it. saláme, d. sale, sare). Un fel de cîrnaț foarte gros (de vre-o 5-8 centimentri): salam de Sibiĭ, de Verona. – În est selamlîc.
SALAM, Abdus (1926-1996), fizician britanic de origine pakistaneză. Prof. univ. la Londra Director al Centrului Internațional de Fizică Teoretică de la Trieste (1964-1995). Specialist în fizica particulelor elementare. A emis ipoteza neutrinului bicomponent. Pe baza rezultatelor lui S. Glashow și a cercetărilor proprii a elaborat, independent de S. Weinberg, o teorie necontradictorie care unifică interacțiunile slabe cu cele electromagnetice (modelul Weinberg-Salam). Premiul Nobel pentru fizică (1979), împreună cu S. Glashow și S. Weinberg.
a băga carnea la salam și oasele la nasturi expr. (intl.) a comite un asasinat.
a băga măgaru-n grajd / salamu-n traistă expr. (adol.d. bărbați) a avea contact sexual.
salam, salamuri s. n. (vulg.) penis.

Salam dex online | sinonim

Salam definitie

Intrare: salam
salam substantiv neutru