Dicționare ale limbii române

6 definiții pentru safian

SAFIÁN s. n. v. saftian.
SAFIÁN s. n. v. saftian.
SAFIÁN s. n. v. saftian.
SAFTIÁN, saftianuri, s. n. Piele de capră (mai rar de vițel sau de oaie), subțire și fină, din care se confecționează articole de marochinărie sau de galanterie, încălțăminte de lux etc.; marochin. Purta... ciorapi de mătase albi garnisiți cu pietre scumpe și botine de saftian galben. BĂLCESCU, O. II 250. Încălțat cu meși și papuci de saftian galben. FILIMON, C. 55. Cu papuci de saftian te-oi încălța. SEVASTOS, N. 14. – Pronunțat: -ti-an. - Variante: safián (ȘEZ. XII 2), săftián (HOGAȘ, M. N. 79, ALECSANDRI, T. 393), seftián (I. IONESCU, M. 704, FILIMON, C. 43) s. n.
*marochín n., pl. urĭ (it. marrocchino, fr. maroquin, marochin, d. sp. marroqui și marroquin, Marocan, din Maroc; bg. marokin). Pele de capră preparată într’un anumit mod, supțire și scumpă, numită și safian. – Și marochină f. (C. Hogaș, VR. 1910, 5, 215).
SAFIÁN (SAFTIÁN) (< tc.) s. n. Piele fină obținută prin tăbăcire cu scumpie, din piei de oaie, de vițel și de capră; vopsită în diferite culori, se folosește la confecționarea unor articole de marochinărie și de galanterie.

Safian dex online | sinonim

Safian definitie

Intrare: safian (pl. -e)
safian pl. -e
Intrare: safian (pl. -uri)
safian pl. -uri