Dicționare ale limbii române

3 intrări

16 definiții pentru safari

SAFÁRI, safariuri, s. n. Expediție de vânătoare în Africa. ♦ Raliu automobilistic fără probe speciale, desfășurat în Africa. – Din fr. safari.
ȘÁFAR, șafari, s. m. (Reg.) Mijlocitor, intermediar, samsar (necinstit). – Din ucr. šafer, pol. szafar, germ. Schaffer.
SAFÁRI s. n. Expediție de vânătoare în Africa. ♦ Raliu automobilistic desfășurat pe drumurile și în condițiile din Africa. – Din fr. safari.
ȘÁFAR, șafari, s. m. (Reg.) Mijlocitor, intermediar, samsar (necinstit). – Din ucr. šafer, pol. szafar, germ. Schaffer.
!safári s. n., pl. safáriuri
șáfar (reg.) s. m., pl. șáfari
safári s. n., pl. safáriuri
șáfar s. m., pl. șáfari
șáfăr s. m. (pl. șafări)
SAFÁRI s.n. 1. (Rar) Expediție de vânătoare în Africa centrală și orientală. 2. Raliu automobilistic fără probe speciale, desfășurat mai ales pe continentul african, pe drumuri și în condiții dintre cele mai vitrege. [< fr. safari, cf. ar. safar – a călători].
SAFÁRI s. n. 1. expediție de vânătoare în Africa neagră. ◊ (p. ext.) excursie în timpul căreia se fac fotografii de animale sălbatice. 2. raliu automobilistic fără probe speciale, desfășurat mai ales pe continentul african, pe drumuri și în condiții dintre cele mai vitrege. (< fr. safari)
SAFÁRI ~uri n. 1) Expediție de vânătoare în Africa. 2) Raliu desfășurat pe drumurile din Africa. /<fr. safari
ȘÁFAR ~i m. înv. Persoană (necinstită) care mijlocește o afacere comercială. /<ucr. șafer, pol. azafar, germ. Schaffer
șáfar m. (rut. šáfar, pol. szafarz, ung. sáfár, intendent, d. germ. schaffer și schaffner, intendent. V. și șufăr). Mold. Vechĭ. Stolnic, sofragiŭ. – Și șáfăr orĭ șáfer (rar azĭ), șoltic, șarlatan.
safári s. n. Expediție de vânătoare în Africa ◊ „Din când în când, pentru divertisment, vânătorii cu casca albă de plută organizau Safari-uri. Oamenii hăituiau și vânau lei și tigri, pantere și antilope.” Sc. 25 III 79 p. 6. ◊ „Agenția kenyană de informații a folosit cu succes mai mulți porumbei călători pentru a transmite știri despre desfășurarea întrecerilor automobilistice ce au avut loc în cadrul competiției «safari raly».” R.l. 23 IV 79 p. 8; v. și aviocar (1974) (cuv. african; cf. fr. safari; PR 1950; DN3, DEX-S)
șafăr, șafări s. m. (intl., înv.) mijlocitor, intermediar.

Safari dex online | sinonim

Safari definitie

Intrare: șafar
șafar substantiv masculin admite vocativul
Intrare: șafăr
șafăr
Intrare: safari
safari substantiv neutru