Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru sacnasiu

SACNASÍU, sacnasie, s. n. (Înv.) încăpere mică la catul de sus al fațadei caselor domnești și boierești, ieșit în afară și închis cu geamlâc sau cu obloane. ♦ Cameră mică de așteptare în casele boierești. – Din tc. șahnișin.
SACNASÍU, sacnasie, s. n. (Turcism înv.) Încăpere mică la catul de sus al caselor domnești și boierești, ieșită în afară din fațada clădirii și închisă cu geamlâc sau cu obloane. ♦ Cameră mică de așteptare în casele boierești. – Din tc. șahnișin.
SACNASÍU, sacnasie, s. n. (Turcism învechit și arhaizant) 1. Încăpere mică la catul de sus al caselor domnești și boierești de altădată, ieșită în afară din fațada clădirii și închisă cu geamlîc sau cu obloane. Sacnasiul cu geamlîc înaintat pe grinzi... era obicinuita ședere a doamnei și a femeilor sale. ODOBESCU, S. A. 131. Casa unde ședeam... avea un sacnasiu scos la uliță. GHICA, S. 299. 2. Cameră mică într-o casă boierească în care așteptau să fie primiți cei care veneau cu treburi la boier. – Variantă: sagnasíu (CARAGIALE, O. III 49, GHICA, S. 494) s. n.
sacnasíu (înv.) s. n., art. sacnasíul; pl. sacnasíe
sacnasíu s. n., art. sacnasíul; pl. sacnasíe/sacnasíuri
sacnàsiu n. od. balcon scos la uliță, garnisit cu geamuri și jaluzele (la o casă domnească sau boierească), servind de ședere cocoanelor cari puteau astfel privi în stradă fără a fi văzute: în odaia cu sacnasiu unde se adunau la lucru toate femeile Doamnei OD. [Turc. SAKNISIN (din ȘAH, rege, și NIȘIN, care șade), lit. ședere domnească].
sacnasíŭ n., pl. e și urĭ (ngr. sahnisini, d. turc. șah-nișin, pop. șanișin, d. pers. šah-nišin, balcon acoperit, d. šah, șah, rege, și nišin, șezĭ [imperativ], d. nišesten, a ședea, adică „ședere regală”). Vechĭ. Balcon acoperit spre stradă de unde cucoanele puteaŭ privi fără să fie văzute. – Și sagnasiŭ, signasiŭ și sahnisiŭ. – Și săhniș, pl. urĭ.

Sacnasiu dex online | sinonim

Sacnasiu definitie

Intrare: sacnasiu (pl. -ie)
sacnasiu pl. -ie
Intrare: sacnasiu (pl. -ri)
sacnasiu pl. -ri