Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru sacagiu

SACAGÍU, sacagii, s. m. Persoană care transporta în trecut apă (potabilă) cu sacaua, pentru a o vinde. ◊ Expr. A vinde apă la sacagiu = a încerca să dai cuiva un lucru pe care-l are din belșug; a încerca să înveți (sau să înșeli) pe cineva mai priceput (sau mai șiret) decât tine. – Saca + suf. -giu.
SACAGÍU, sacagii, s. m. Persoană care transporta în trecut apă (potabilă) cu sacaua, pentru a o vinde. ♦ Expr. A vinde apă la sacagiu = a încerca să dai cuiva un lucru pe care îl are din belșug; a încerca să înveți (sau să înșeli) pe cineva mai priceput (sau mai șiret) decât tine. – Saca + suf. -giu.
SACAGÍU, sacagii, s. m. Cel care transportă apă cu sacaua pentru a o distribui sau a o vinde. V. apar. Umblau sacagii cu antale mari trase de boi pe ulicioarele tărăgănate ale corturilor, umplînd ciuberele de la răspîntii cu apă. SADOVEANU, F. J. 568. Veneau sacagii de cîteva ori pe zi, să umple sacalele și să plece prin mahalale, strigînd cu un glas la fel ca o muzică. G. M. ZAMFIRESCU M. D. I 14. Văzînd un sacagiu că trece pe la poartă, am alergat după el, ca să-i zic să ne vîndă vro două cofe de apă. ALECSANDRI, T. 1163. ◊ Expr. A vinde apă la sacagiu = a voi să dai cuiva un lucru pe care-l are din belșug; a încerca sî înveți (sau să înșeli) pe cineva mai priceput (sau mai șiret) decît tine.
sacagíu s. m., art. sacagíul; pl. sacagíi, art. sacagíii (-gi-ii)
sacagíu s. m., art. sacagíul; pl. sacagíi, art. sacagíii
SACAGÍU s. (reg.) apar, (înv.) suiulgiu. (~l căra apa cu sacaua.)
SACAGÍU ~i m. înv. Persoană care transportă apă (potabilă) cu sacaua; apar. ◊ A vinde apă la ~ a) a propune cuiva un lucru pe care îl are cu prisosință; b) a căuta să dai sfaturi cuiva care este mai priceput decât tine. /saca + suf. ~giu
sacagiu m. cel ce cară și vinde apă cu sacaua: argatul se făcu sacagiul Curții ISP. [Formațiune analogică].
sacagíŭ m. (d. saca). Cărător saŭ vînzător de apă cu sacaŭa. – V. apar 1.
sacagioaică s. v. SACAGIȚĂ.
sacagiță s. v. CÎRĂ.
SACAGIȚĂ s. (înv.) sacagioaică. (~ căra apa cu sacaua.)
SACAGIU s. (reg.) apar, (înv.) suiulgiu. (~ căra apa cu sacaua.)

Sacagiu dex online | sinonim

Sacagiu definitie

Intrare: sacagiu
sacagiu substantiv masculin