Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru sabota

SABOT├ü, sabotez, vb. I. Tranz. A ├«mpiedica (prin uneltiri) bunul mers al unei ac╚Ťiuni; spec. a fr├óna inten╚Ťionat desf─â╚Öurarea normal─â a unui proces de produc╚Ťie. ÔÇô Din fr. saboter.
╚śAB├ôT─é, ╚Öabote, s. f. Pies─â grea de metal care sus╚Ťine nicovala la unele ciocane mecanizate, fiind a╚Öezat─â elastic pe funda╚Ťia ciocanului. ÔÇô Din germ. Shabotte.
SABOT├ü, sabotez, vb. I. Tranz. A ├«mpiedica (prin uneltiri) bunul mers al unei ac╚Ťiuni; spec. a fr├óna inten╚Ťionat desf─â╚Öurarea normal─â a unui proces de produc╚Ťie. ÔÇô Din fr. saboter.
╚śAB├ôT─é, ╚Öabote, s. f. Pies─â grea de metal care sus╚Ťine nicovala la unele ciocane mecanizate, fiind a╚Öezat─â elastic pe funda╚Ťia ciocanului. ÔÇô Din germ. Schabotte.
SABOT├ü, sabotez, vb. I. Tranz. A ├«mpiedica prin uneltiri bunul mers al unei ac╚Ťiuni; a fr├«na inten╚Ťionat desf─â╚Öurarea normal─â a unui proces de produc╚Ťie.
sabotá (a ~) vb., ind. prez. 3 saboteáză
șabótă s. f., g.-d. art. șabótei; pl. șabóte
sabot├í vb., ind. prez. 1 sg. sabot├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. sabote├íz─â
șabótă s. f., pl. șabóte
SABOT├ü vb. I. tr. 1. A ├«mpiedica, a submina, a fr├óna ├«n ascuns realizarea unui lucru, a unei ac╚Ťiuni; a ├«mpiedica inten╚Ťionat buna desf─â╚Öurare a unei activit─â╚Ťi, a procesului de produc╚Ťie. 2. A ciopli, a cresta oblic traversele de cale ferat─â pentru fixarea ╚Öinelor. [< fr. saboter].
╚śAB├ôT─é s.f. Pies─â metalic─â care sus╚Ťine nicovala la un ciocan mecanic de forjat. [Cf. germ. Schabotte].
SABOT├ü vb. tr. 1. a ├«mpiedica, a submina, a fr├óna inten╚Ťionat buna desf─â╚Öurare a unei activit─â╚Ťi, a procesului de produc╚Ťie. 2. a ciopli, a cresta traversele de cale ferat─â pentru fixarea ╚Öinelor. (< fr. saboter)
╚śAB├ôT─é s. f. pies─â grea de metal care sus╚Ťine nicovala la un ciocan mecanic de forjat. (< germ. Schabotte)
A SABOT├ü ~├ęz tranz. (ac╚Ťiuni colective, situa╚Ťii, lucruri etc.) A ├«mpiedica printr-un act de sabotaj. ~ negocierile. /<fr. saboter
╚śAB├ôT─é ~e f. Postament de metal al nicovalei la ciocanele mecanice (de forjare). /<germ. Schabotte
sabot├á v. a strica sau distruge cu tot dinadinsul materialul ├«ncredin╚Ťat lucr─âtorilor.
* sabot├ęz v. tr. (fr. saboter, d. sabot, bocanc de lemn, copit─â, opritoare de roat─â c├«nd merge c─âru╚Ťa la vale). ├Ämpedic mersu unu─ş pin grev─â ╚Ö.a.

Sabota dex online | sinonim

Sabota definitie

Intrare: șabotă
șabotă substantiv feminin
Intrare: sabota
sabota verb grupa I conjugarea a II-a