Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

21 defini╚Ťii pentru s─ârb─âtoresc

S─éRB─éTOR├Ź, s─ârb─âtoresc, vb. IV. Tranz. A-╚Öi manifesta sentimentele de admira╚Ťie, de bucurie, de entuziasm fa╚Ť─â de o persoan─â sau fa╚Ť─â de un eveniment printr-o festivitate sau printr-o petrecere; a serba, a celebra. ÔÇô Din s─ârb─âtoare.
S─éRB─éTOR├ëSC, -E├üSC─é, s─ârb─âtore╚Öti, adj. De s─ârb─âtoare; solemn, festiv. ÔÇô S─ârb─âtoare + suf. -esc.
S─éRB─éTOR├Ź, s─ârb─âtoresc, vb. IV. Tranz. A-╚Öi manifesta sentimentele de admira╚Ťie, de bucurie, de entuziasm fa╚Ť─â de o persoan─â sau fa╚Ť─â de un eveniment printr-o festivitate sau printr-o petrecere; a serba, a celebra. ÔÇô Din s─ârb─âtoare.
S─éRB─éTOR├ëSC, -E├üSC─é, s─ârb─âtore╚Öti, adj. De s─ârb─âtoare; solemn, festiv. ╚ścolarul... ├«╚Öi aducea aminte de lucrurile pe care le ├«nv─â╚Ťase pe dinafar─â ╚Öi i le spunea c─â╚Ťelului cu glas s─ârb─âtoresc. GALACTION, O. I 306. Dou─âzeci [de galbeni] ╚Öi to╚Ťi cu g─âuri, Parc-ar fi s─â-mi povesteasc─â Cum se dezmierdau s─ârmanii ├«n salba s─ârb─âtoreasc─â. HASDEU, R. V. 11.
S─éRB─éTOR├Ź, s─ârb─âtoresc, vb. IV. Tranz. A-╚Öi manifesta sentimentele de admira╚Ťie, de bucurie, de entuziasm fa╚Ť─â de o persoan─â sau fa╚Ť─â de un eveniment, printr-o festivitate, printr-o petrecere; a celebra, a serba. Cu prilejul ├«mplinirii unui veac de la na╚Ötere, poetul a fost s─ârb─âtorit ├«n toat─â ╚Ťara. SADOVEANU, E. 76. Pe c├«nd Sinan se apropia de hotarele noastre, Sigismund B├íthori s─ârb─âtorea nunta sa cu Maria Cristina. B─éLCESCU, O. I 196.
s─ârb─âtor├ęsc adj. m., f. s─ârb─âtore├ísc─â; pl. m. ╚Öi f. s─ârb─âtor├ę╚Öti
s─ârb─âtor├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. s─ârb─âtor├ęsc, imperf. 3 sg. s─ârb─âtore├í; conj. prez. 3 s─â s─ârb─âtore├ísc─â
s─ârb─âtor├ęsc adj. m., f. s─ârb─âtore├ísc─â; pl. m. ╚Öi f. s─ârb─âtor├ę╚Öti
s─ârb─âtor├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. s─ârb─âtor├ęsc, imperf. 3 sg. s─ârb─âtore├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. s─ârb─âtore├ísc─â
SĂRBĂTORÉSC adj. v. festiv.
S─éRB─éT├ôRI s. pl. v. ciclu, menstrua╚Ťie, period.
S─éRB─éTOR├Ź vb. 1. v. aniversa. 2. v. comemora.
S─éRB─éTOR├ëSC ~e├ísc─â (~├ę╚Öti) Care are caracter de s─ârb─âtoare; propriu s─ârb─âtorilor; festiv; solemn. /s─ârb─âtoare +suf. ~esc
A S─éRB─éTOR├Ź ~├ęsc tranz. (persoane, evenimente etc.) A marca printr-o solemnitate; a celebra; a serba. ~ un scriitor. /Din s─ârb─âtoare
sărbătoresc a. 1. de sărbătoare: haine sărbătorești; 2. solemn, pompos.
s─ârb─âtor├Č v. 1. a ╚Ťinea ziua de s─ârb─âtoare; 2. fig. a primi cu simpatie ╚Öi cu pomp─â.
1) s─ârb─âtor├ęsc, -e├ísc─â adj. (d. s─ârb─âtoare). De s─ârb─âtoare: ha─şne s─ârb─âtore╚Öt─ş.
2) s─ârb─âtor├ęsc v. tr. (d. s─ârb─âtoare). ╚Üin o s─ârb─âtoare, s─ârbez, celebrez: a s─ârba un sf├«nt, zi┼şa unu─ş sf├«nt. Primesc cu manifest─âr─ş de onoare: a s─ârb─âtori un savant. V. intr. Jubilez.
SĂRBĂTORESC adj. festiv, solemn, (înv.) solemnel. (Adunare, zi, atmosferă ~.)
S─éRB─éTORI vb. 1. a aniversa, a celebra, a pr─âznui, a serba, a ╚Ťine, (├«nv. ╚Öi reg.) a pr─âznici. (~ 25 de ani de c─âs─âtorie.) 2. a comemora, a serba. (~ un mare eveniment.)
sărbători s. pl. v. CICLU. MENSTRUAȚIE. PERIOD.

S─ârb─âtoresc dex online | sinonim

S─ârb─âtoresc definitie

Intrare: s─ârb─âtoresc
s─ârb─âtoresc adjectiv
Intrare: s─ârb─âtori
s─ârb─âtori verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a