Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru s─ârad

S─éR├üD, s─âraduri, s. n. (Reg.) ╚śnur ├«mpletit din fire de l├ón─â, vopsite de obicei ├«n negru, cu care se ├«mpodobesc sumanele. ÔÇô Din ngr. sir├ídhion.
S─éR├üD, s─âraduri, s. n. (Reg.) ╚śnur ├«mpletit din fire de l├ón─â, vopsite de obicei ├«n negru, cu care se ├«mpodobesc sumanele. ÔÇô Din ngr. sir├ídhion.
S─éR├üD, s─âraduri, s. n. ╚śnur ├«mpletit din fire de l├«n─â, vopsit─â de obicei ├«n negru, cu care se ├«mpodobesc sumanele.
sărád (reg.) s. n., pl. săráduri
sărád s. n., pl. săráduri
s─âr├íd (s─âr├íduri), s. n. ÔÇô 1. (├Änv.) Ghirland─â. ÔÇô 2. ╚śiret, cordon, firet. Ngr. ¤â╬Á╬╣¤ü╬Č╬┤╬╣╬┐╬Ż ÔÇ×cordonÔÇŁ (Scriban). Leg─âtura cu germ. Zierat ÔÇ×podoab─âÔÇŁ (Tiktin) pare mai pu╚Ťin probabil─â. Sec. XVII. ÔÇô Der. s─âr─âdui, vb. (a garnisi, a ├«mpodobi).
s─âr├íd, s─âr├íduri, s.n. (reg.) 1. ╚Önur ├«mpletit din fire de l├ón─â, vopsit─â de obicei ├«n negru, cu care se ├«mpodobesc sumanele, catrin╚Ťele. 2. ornament f─âcut din postav cusut pe clinii sumanului. 3. ╚Öiret ├«mpletit cu care se leag─â diverse obiecte. 4. (├«nv.) ghirland─â (de frunze, de flori etc.).
sărad n. Mold. și Tr. tort, anume pregătit din lână de oaie, cu care se cos diferite figuri pe sumanele bărbătești. [Origină necunoscută].
s─âr├íd n., pl. ur─ş (ngr. siradion, g─âitan). Vech─ş. ├Ämpletitur─â (cunun─â, ghirland─â) de frunze. Az─ş. Nord. G─âitan (╚Öiret) negru de l├«n─â de ├«mpodobit ha─şnele ╚Ť─âr─âne╚Öt─ş. ÔÇô ╚śi sarad (nord.) V. bucmea.

S─ârad dex online | sinonim

S─ârad definitie

Intrare: s─ârad
s─ârad substantiv neutru