Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru săpuni

SĂPUNÍ, săpunesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl, A (se) freca cu săpun, a (se) acoperi cu clăbuci de săpun. ♦ Spec. A (-și) muia barba cu clăbuci de săpun înainte de a o rade. 2. Tranz. Fig. (Fam.) A face cuiva observații aspre; a mustra; a certa. – Din săpun.
SĂPUNÍ, săpunesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A (se) freca cu săpun, a (se) acoperi cu clăbuci de săpun. ♦ Spec. A (-și) muia barba cu clăbuci de săpun înainte de a o rade. 2. Tranz. Fig. (Fam.) A face cuiva observații aspre; a mustra; a certa. – Din săpun.
SĂPUNÍ, săpunesc, vb. IV. Tranz. 1. A freca cu săpun, a acoperi cu clăbuci de săpun, pentru a spăla. Tu, bade, așa-ai gîndit, Că dacă mă vei urî, Eu portul mi l-oi cerni. Da cum focul să-l cernesc, Că mai tare-l săpunesc, Cu săpun de la Turda, Măi bădiță-n ciuda ta. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 235. ♦ A muia barba cu clăbuci de săpun, înainte de a o rade. Cu o oglindă pe genunchi și cu ligheanul alături, Ion Ozun își săpunește barba îndelung. C. PETRESCU, C. V. 216. ♦ (Rar) A spăla. (Atestat în forma soponi) Schimburile-ți s-or negri, Cine ți le-a soponi? MARIAN, la TDRG. 2. Fig. A mustra, a certa (pe cineva), a face (cuiva) observații aspre; a trage o săpuneală. – Variantă: (Transilv., Bucov.) soponí vb. IV.
săpuní (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. săpunésc, imperf. 3 sg. săpuneá; conj. prez. 3 să săpuneáscă
săpuní vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. săpunésc, imperf. 3 sg. săpuneá; conj. prez. 3 sg. și pl. săpuneáscă
SĂPUNÍ vb. v. admonesta, certa, dăscăli, dojeni, moraliza, mustra.
A SĂPUNÍ ~ésc tranz. 1) (corpul, părți ale lui, rufe etc.) A da cu săpun. 2) fig. fam. (persoane) A supune unei critici aspre. /Din săpun
săpunì v. 1. a curăța cu săpun rufe; 2. a unge barba cu săpun înainte de a o rade.
săpunésc v. tr. (d. săpun). Frec cu spumă de săpun: a săpuni rufele, a săpuni barba ca să se moaĭe pentru ras.
săpuni vb. v. ADMONESTA. CERTA. DĂSCĂLI. DOJENI. MORALIZA. MUSTRA.

Săpuni dex online | sinonim

Săpuni definitie

Intrare: săpuni
săpuni verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a