Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru rugbi

R├ÜGBI s. f. Joc sportiv desf─â╚Öurat ├«ntre dou─â echipe a c├óte 15 juc─âtori, pe un teren de form─â dreptunghiular─â, av├ónd ca obiect de joc o minge oval─â pe care juc─âtorii o pot folosi, ├«n egal─â m─âsur─â, cu piciorul sau cu m├óna. [Scris ╚Öi: rugby. ÔÇô Pron.: r├ígbi] ÔÇô Din engl., fr. rugby.
R├ÜGBI s. n. Joc sportiv desf─â╚Öurat ├«ntre dou─â echipe a c├óte 15 juc─âtori, pe un teren de form─â dreptunghiular─â, av├ónd ca obiect de joc o minge oval─â pe care juc─âtorii o pot folosi, ├«n egal─â m─âsur─â, cu piciorul sau cu m├óna. [Scris ╚Öi: rugby] ÔÇô Din engl., fr. rugby.
RÚGBI s. n. Joc sportiv asemănător cu fotbalul; se joacă cu o minge ovală care poate fi lovită și aruncată de jucători și cu mîna.
!rúgbi/(angl.) rugby [pron. rágbi] s. n., art. rúgbiul/rúgby-ul
r├║gbi s. n.[1]
RÚGBI s. (SPORT) sportul cu balonul oval.[1]
RUGBI s.n. Joc sportiv care se practică cu o minge ovală, mânuită în egală măsură cu picioarele și cu mâinile între două echipe de câte 15 jucători, timp de 80 de minute, în două reprize. [Pron. rúi-, scris și rugby, / < fr., engl. rugby].
RUGBI RĂGBI/ s. n. joc sportiv care se dispută între două echipe a câte 15 (13 sau 8) jucători, cu o minge ovală care poate fi jucată cu mâna sau cu piciorul. (< fr., engl. rugby)
RÚGBI n. Joc sportiv desfășurat între două echipe, pe un teren special, cu o minge ovală, care poate fi lovită atât cu piciorul cât și cu mâna. /<engl., fr. rugby[1]
R├ÜGBI (RUGBY) (< engl.) s. n. Jos sportiv desf─â╚Öurat ├«ntre dou─â echipe a c├óte 15 juc─âtori, pe un teren de form─â dreptunghiular─â (lungime 95-100 m, l─â╚Ťime 65-68 m), av├ónd ca obiect de joc o minge de form─â oval─â, care poate fi jucat─â cu m├óna sau cu piciorul. Jocul dureaz─â 80 de minute, ├«mp─âr╚Ťit ├«n dou─â reprize a c├óte 40 de minute fiecare, cu o pauz─â ├«ntre ele de 5 minute, ├«n care timp juc─âtorii nu p─âr─âsesc, de regul─â, terenul de joc. Juc─âtorii echipei care reu╚Öesc s─â ÔÇ×culceÔÇŁ mingea ├«n terenul de ╚Ťint─â advers (ÔÇ×├«ncercareÔÇŁ) situat ├«n spatele liniei buturilor (dou─â bare verticale cu o ├«n─âl╚Ťime de peste 3,5 m, unite, la ├«n─âl╚Ťimea de 3 m fa╚Ť─â de sol, printr-o bar─â transversal─â, lung─â de 6,65 m), adi╚Ťioneaz─â cinci puncte ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, beneficiaz─â de o lovitur─â ÔÇ×de transformareÔÇŁ, executat─â cu piciorul din interiorul terenului de joc, dintr-un punct perpendicular pe locul ÔÇ×├«ncerc─âriiÔÇŁ; trimiterea mingii deasupra barei transversale ╚Öi ├«n spa╚Ťiul cuprins ├«ntre cele dou─â bare verticale, chiar dac─â se dep─â╚Öe╚Öte ├«n─âl╚Ťimea acestora, aduce ob╚Ťinerea a ├«nc─â dou─â puncte. C├óte trei puncte se ob╚Ťin ╚Öi ├«n urma trimiterii mingii ├«n spa╚Ťiul amintit, ca urmare a unor lovituri efectuate cu piciorul. Victoria se atribuie echipei care acumuleaz─â cel mai mare num─âr de puncte. ├Än unele ╚Ť─âri, ├«ncep├ónd cu 1895 r. se desf─â╚Öoar─â ╚Öi ├«ntre echipe a 13 juc─âtori, av├ónd unele reguli de joc deosebite. R. este originar din Anglia; numele vine de la ora╚Öul Rugby, unde s-a jucat pentru prima dat─â. Primele reguli de joc au fost formulate ├«n 1846. ├Än 1934, a fost creat─â Federa╚Ťia Interna╚Ťional─â de Rugby Amator (F.I.R.A.). Primul club de r. a fost creat ├«n 1839, iar ├«n 1871 a luat fiin╚Ť─â forul de specialitate Rugby Union din Marea Britanie; ├«n 1884 s-a desf─â╚Öurat prima edi╚Ťie a Turneului Celor Cinci Na╚Ťiuni (Anglia, Irlanda, Fran╚Ťa, Sco╚Ťia ╚Öi ╚Üara Galilor), iar din 2000, prin intrarea reprezentativei Italiei, a devenit Turneul Celor ╚śase Na╚Ťiuni, cea mai puternic─â competi╚Ťie inter ╚Ť─âri din emisfera nordic─â. Turneul Celor Trei Na╚Ťiuni (Australia, Africa de Sud ╚Öi Noua Zeeland─â) ├«n emisfera sudic─â este socotit─â ast─âzi competi╚Ťia cea mai puternic─â ╚Öi spectaculoas─â din lume. Primul campionat na╚Ťional de r. a avut ├«n 1914. ├Än 1919 s-a disputat la Paris prima ├«nt├ólnire interna╚Ťional─â a Rom├óniei cu echipa na╚Ťional─â a Fran╚Ťei. Echipele de club ╚Öi reprezentative ale Rom├óniei particip─â la diferite turnee interna╚Ťionale (de ex. Cupa Na╚Ťiunilor, din 1966) ╚Öi la Campionatul Mondial.

Rugbi dex online | sinonim

Rugbi definitie

Intrare: rugbi
rugbi substantiv neutru
  • pronun╚Ťie: r├ígbi