Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru rotărie

ROTĂRÍE1, (2, 3) rotării, s. f. 1. Meseria rotarului; rotărit. 2. Atelier în care se confecționează și se repară roți și alte obiecte de rotărie1. 3. Atelier în care se revizuiesc, se repară și se confecționează osiile montate ale vehiculelor de cale ferată. – Rotar + suf. -ie.
ROTĂRÍE2, rotării, s. f. Obiect făcut de rotar. – Roată + suf. -ărie.
ROTĂRÍE1, rotării, s. f. 1. Meseria rotarului; rotărit. 2. Atelier în care se confecționează și se repară roți și alte obiecte de rotărie1. 3. Atelier în care se revizuiesc, se repară și se confecționează osiile montate ale vehiculelor de cale ferată. – Rotar + suf. -ie.
ROTĂRÍE2, rotării, s. f. Obiecte făcute de rotar. – Roată + suf. -ărie.
ROTĂRÍE, rotării, s. f. 1. Meseria rotarului. 2. Atelierul în care lucrează rotarul. Va aduna în fața rotăriei lui cinci-șase sute de oameni. CAMIL PETRESCU, O. II 668. Astfel cum este ea astăzi, strungăria se confundă cu rotăria. PAMFILE, I. C. 169. Ateliere pentru toate meșteșugurile necesare agriculturii precum: rotărie, fierărie... I. IONESCU, D. 192. 3. (Cu sens colectiv) Obiecte fabricate de rotar.
rotăríe s. f., art. rotăría, g.-d. art. rotăríei; (ateliere, obiecte) pl. rotăríi, art. rotăríile
rotăríe (meserie, atelier) s. f., art. rotăría, g.-d. art. rotăríei; (ateliere, obiecte) pl. rotăríi, art. rotăríile
ROTĂRÍE s. v. rotărit. (Se ocupă cu ~.)
ROTĂRÍE ~i f. 1) la sing. Meseria rotarului. 2) Atelier în care se fac sau se repară roți (și căruțe). /rotar + suf. -ie
rotărie f. meseria rotarului.
rotăríe f. (d. roată). Meseria de rotar.
ROTĂRIE s. rotărit. (Se ocupă cu ~.)

Rotărie dex online | sinonim

Rotărie definitie

Intrare: rotărie
rotărie substantiv feminin