Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru robotizare

ROBOTIZÁ, robotizez, vb. I. 1. Tranz. A dota cu sisteme mecanice, informatice sau mixte, cu roboți1 procesul de producție în scopul de a înlocui omul în operații repetabile sau vătămătoare. 2. Refl. A acționa (prin comportare, gesturi etc.) ca un robot1. – Din fr. robotiser.
ROBOTIZÁRE, robotizări, s. f. Acțiunea de a robotiza. – V. robotiza.
ROBOTIZÁ, robotizez, vb. I. 1. Tranz. A dota cu sisteme mecanice, informatice sau mixte, cu roboți procesul de producție în scopul de a înlocui omul în operații repetabile sau vătămătoare. V. automatiza. 2. Refl. A acționa (prin comportare, gesturi etc.) ca un robot. – Din fr. robotiser.
ROBOTIZÁRE, robotizări, s. f. Acțiunea de a robotiza. – V. robotiza.
*robotizá (a ~) vb., ind. prez. 3 robotizeáză
*robotizáre s. f., g.-d. art. robotizắrii; pl. robotizắri
robotizá vb., ind. prez. 1 sg. robotizéz, 3 sg. și pl. robotizeáză
robotizáre s. f., g.-d. art. robotizării; pl. robotizări
ROBOTIZÁ vb. I. tr. 1. a înzestra procesul de producție cu sisteme automatice, informatice și cu roboți. 2. a transforma (o ființă umană) în robot. II. refl. a deveni un robot (2), a acționa ca un robot. (< fr. robotiser)
A ROBOTIZÁ ~éz tranz. 1) (întreprinderi, procese tehnice etc.) A înzestra cu roboți. 2) (persoane) A face să se robotizeze. /<fr. robotiser
A SE ROBOTIZÁ mă ~éz intranz. 1) (despre persoane) A deveni asemănător unui robot. 2) A se transforma în robot. /<fr. robotiser
robotizá vb. refl. I A deveni un (fel de) robot ◊ „Cântăreții au trebuit să renege totul, să intre într-un «tipar», să se supună «echipei», să-și schimbe numele, să se robotizeze.Cont. 16 II 73 p. 11 (din robot + -iza; cf. fr. robotiser; DMC 1960)
robotizáre s. f.1. ◊ „Condiția succesului – robotizarea – intrarea într-un «tipar».” (O ilustrație la articolul ◊ „Rețetă pentru fabricarea unui cântăreț”) Cont 16 II 73 p. 11. ◊ „Ilie Năstase este considerat ca unul din ultimii oameni de geniu din acest sport, total opus tendinței de robotizare a sportului cu racheta.” R.lit. 10 VII 75 p. 22. ♦ 2. Dotare cu roboți industriali ◊ „Care este stadiul actual și programele de viitor ale robotizării industriei pe plan mondial și în țara noastră?” Cont. 24 X 80 p. 5; v. și I.B. 21 VI 85 p. 4 (din robotiza; cf. fr. robotisation; PR 1965)

Robotizare dex online | sinonim

Robotizare definitie

Intrare: robotiza
robotiza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: robotizare
robotizare substantiv feminin