Dicționare ale limbii române

2 intrări

9 definiții pentru robotică

ROBÓTICĂ s. f. Domeniu pluridisciplinar al științei și tehnicii care studiază proiectarea și tehnica construirii sistemelor mecanice, informatice sau mixte și a roboților1 în scopul înlocuirii parțiale ori totale a omului în procesele tehnologice, în acțiunea asupra mediului înconjurător; (rar) robotologie. – Din fr. robotique, engl. robotics.
ROBÓTICĂ s. f. Domeniu pluridisciplinar al științei și tehnicii care studiază proiectarea și tehnica construirii sistemelor mecanice, informatice sau mixte și a roboților, în scopul înlocuirii parțiale sau totale a omului în acțiunea sa asupra mediului înconjurător; (rar) robotologie. – Din fr. robotique, engl. robotics.
*robótică s. f., g.-d. art. robóticii
robótic adj. m., pl. robótici; f. sg. robótică; pl. robótice
robótică s. f., g.-d. art. robóticii
ROBÓTICĂ s. f. știință și ramură a industriei care studiază proiectarea și realizarea sistemelor mecanice, informatice sau mixte și a roboților. (< fr. robotique, engl. robotics)
ROBÓTICĂ f. Ramură a științei și tehnicii care se ocupa cu studiul construirii sistemelor mecanice, informatice și a roboților, în scopul înlocuirii (totale sau parțiale) a muncii omului. /<fr. robotique, engl. robotics
robótică s. f. ◊ „Dezvoltarea tot mai mare pe care a luat-o în ultimul timp robotica, conducerea și desfășurarea automată a proceselor de producție, a determinat Universitatea «Paul Sabatier» din Toulouse să organizeze un curs special în acest domeniu.” Sc. 25 VI 81 p. 7. ◊ „Și în aceste sectoare robotica va avea prioritate.” R.l. 19 III 84 p. 3; v. și 8 IV 84 p. 6 (din fr. robotique; cf. engl. robotics 1941; MNC 1944; DEX-S)
ROBÓTICĂ (< engl., fr.) s. f. Domeniu pluridisciplinar al științei și tehnicii care studiază proiectarea și tehnica construirii sistemelor mecanice, informatice sau mixte și a roboților, în scopul înlocuirii totale sau parțiale a omului în procesele tehnologice, în acțiunea asupra mediului înconjurător etc. Multe aspecte ale r. implică inteligența artificială: roboții pot fi echipați cu senzori echivalenți cu organele de simț ale omului, pentru vedere, pipăit, perceperea temperaturii. Unii au chiar capacitatea de a lua decizii simple, iar în prezent cercetările în domeniu sunt orientate spre obținerea de roboți cu un grad de autocontrol care să le permită mobilitatea și luarea de decizii într-un mediu necontrolat direct de către oameni.

Robotică dex online | sinonim

Robotică definitie

Intrare: robotică
robotică substantiv feminin
Intrare: robotic
robotic adjectiv