rizeafcă definitie

14 definiții pentru rizeafcă

RIZEÁFCĂ, rizeafce, s. f. Specie de scrumbie care trăiește în Marea Neagră, de unde migrează în Dunăre pentru reproducere și hrană (Alosa caspia nordmanni). [Var.: rizáfcă s. f.] – Et. nec.
RIZEÁFCĂ, rizeafce, s. f. Specie de scrumbie care trăiește în Marea Neagră, de unde migrează în Dunăre pentru reproducere și hrană (Alosa caspia nordmanni). [Var.: rizáfcă s. f.] – Et. nec.
RIZEÁFCĂ, rizeafce, s. f. Specie mică de scrumbie care trăiește în Marea Neagră, de unde migrează în Dunăre pentru reproducere și hrană; se consumă proaspătă sau conservată în ulei ca sardele (Alosa Nordmanni). [Este] devreme pentru [pescuit] rizeafcă. DAVIDOGLU, O. 27. – Variantă: rizáfcă s. f.
rizeáfcă s.f. (iht.) Numele a două specii de scrumbii mici: a) pește cu corpul turtit lateral și cu spinarea ascuțită, de culoare verzuie-negricioasă pe spate, argintie pe laturi și albă pe burtă, răspândită în Marea Neagră, de unde pătrunde în apele Dunării, pentru reproducere și hrană (Alosa caspia nordmanni); b) pește cu corpul turtit lateral, cu abdomenul foarte ascuțit, care are pe laturile corpului pete de culoare mai închisă (Caspialosa caspia nordmanni). ◊ Rizeafcă mică (de neam) = pește cu corpul foarte turtit, de culoare neagră-albăstruie pe spate și argintie pe burtă (Clupea cultriventris nordmanni). • pl. -ce. și rizáfcă s.f. / cf. rus. резвяк „vioi”.
!rizeáfcă/rizáfcă s. f., g.-d. art. rizeáfcei/rizáfcei; pl. rizeáfce/rizáfce
rizeáfcă s. f., g.-d. art. rizeáfcei; pl. rizeáfce
RIZEÁFCĂ s. (IHT.; Alosa caspia nordmanni) (rar) scrumbiță.
rizeáfcă (rizéfce), s. f. – Varietate de scrumbie (Alosa Nordmanni). Origine incertă. După Scriban, din rus. rjezvjak „viu”.
RIZEÁFCĂ ~ce f. Specie de scrumbie marină, de talie mică, cu corpul fusiform, care pătrunde în fluvii pentru reproducere și hrană. /Orig. nec.
rizeafcă f. scrumbie mică de Dunăre. [Origină necunoscută].
rizeáfcă f., pl. efce, efcĭ (cp. cu rus. riezvĭak, vioĭ). Dun. de jos. Un fel de scrumbie mică (alósa Nordmanni).
RIZEAFCĂ s. (IHT.; Alosa caspia nordmanni) (rar) scrumbiță.
RIZEAFCĂ s.f. v. scrumbie
RIZEÁFCĂ (RIZÁFCĂ) s. f. Pește teleostean răpitor, din familia clupeidelor, înrudit cu scrumbia, lung de 14-20 cm, pescuit mai ales în Dunăre (Alosa caspia nordmanni). Trăiește în V Mării Negre, de unde pătrunde în fluvii pentru reproducere. Considerată relict ponto-caspic, în prezent endemică în bazinul M. Negre.

rizeafcă dex

Intrare: rizeafcă (pl. -e)
rizeafcă pl. -e substantiv feminin
Intrare: rizeafcă (pl. -efce)
rizeafcă pl. -efce