Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

30 defini╚Ťii pentru risc

RISC, riscuri, s. n. Posibilitate de a ajunge ├«ntr-o primejdie, de a avea de ├«nfruntat un necaz sau de suportat o pagub─â; pericol posibil. ÔÇô Din fr. risque.
RISC├ü, risc, vb. I. Tranz. ╚Öi intranz. A(-╚Öi) pune ├«n primejdie via╚Ťa, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil. ÔÖŽ Intranz. A participa la o ac╚Ťiune nesigur─â, a ac╚Ťiona la noroc. ÔÖŽ Refl. (├Änv.) A cuteza, a ├«ndr─âzni, a se ├«ncumeta. ÔÇô Din fr. risquer.
RISC, riscuri, s. n. Posibilitate de a ajunge ├«ntr-o primejdie, de a avea de ├«nfruntat un necaz sau de suportat o pagub─â; pericol posibil. ÔÇô Din fr. risque.
RISC├ü, risc, vb. I. Tranz. ╚Öi intranz. A(-╚Öi) pune ├«n primejdie via╚Ťa, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil. ÔÖŽ Intranz. A participa la o ac╚Ťiune nesigur─â, a ac╚Ťiona la noroc. ÔÖŽ Refl. (├Änv.) A cuteza, a ├«ndr─âzni, a se ├«ncumeta. ÔÇô Din fr. risquer.
RISC, riscuri, s. n. Posibilitatea de a c─âdea ├«ntr-o primejdie, ├«ntr-un necaz, ├«ntr-o pagub─â; pericol posibil. M-am hot─âr├«t s─â m─â apropii cu sentimentul de risc incalificabil cu care un tr─âd─âtor se duce la o lega╚Ťie str─âin─â. CAMIL PETRESCU, P. 225. Tot profitul ╚Öi nici un risc; o politic─â mult l─âudat─â ÔÇô c├«nd izbute╚Öte. IORGA, L. I 185. ÔŚŐ (Urmat de determin─âri ├«n genitiv) Voi lupta cu riscul vie╚Ťii. ÔŚŐ Expr. (├Änvechit) A pune ├«n risc = a expune, a pune ├«n primejdie. El puse ├«n risc o arip─â ├«ntreag─â mic╚Öur├«ndu-╚Öi ├«nadins lungimea frontului. HASDEU, I. V. 117.
RISC├ü, risc, vb. I. 1. Tranz. A pune ├«n primejdie, a expune pericolului. Eu ├«mi risc via╚Ťa zilnic pentru dumneavoastr─â. DUMITRIU, B. F. 38. Dec├«t s─â-╚Öi ri╚Öte o reputa╚Ťiune... el preferi... s─â renun╚Ťe de bun─âvoie la coroana fratern─â. HASDEU, I. V. 191. ÔÖŽ A se expune la..., a fi ├«n primejdie de... Nu ri╚Öti o ├«nt├«lnire, oricum, nepl─âcut─â. C. PETRESCU, ├Ä. II 124. Ar risca s─â fie trimis ├«n judecata consiliului de r─âzboi, dac─â s-ar afla. REBREANU, R. II 150. Risc─â a-╚Öi compromite reputa╚Ťia ├«n ochii lumii ╚Öi fericirea vie╚Ťii sale. BOLINTINEANU, O. 382. 2. Intranz. A intra ├«ntr-o ac╚Ťiune periculoas─â (cu rezultat nesigur), a ├«nfrunta un pericol. Virtutea nu-l ├«mpiedic─â s─â invidieze soarta celor mai pu╚Ťin virtuo╚Öi, care m─âcar risc─â ╚Öi ies la larg, s─â ├«nfrunte riscurile. C. PETRESCU, C. V. 175. ÔÖŽ Refl. (├Änvechit) A cuteza, a ├«ndr─âzni, a se ├«ncumeta. La 1827, septemvrie, nime nu s-ar fi riscat a merge pe jos singur pe uli╚Ťi dup─â ce ├«nnopta. NEGRUZZI, S. I 15.
risc s. n., pl. r├şscuri
risc├í (a ~) vb., ind. prez. 3 r├şsc─â
risc s. n., pl. r├şscuri
risc├í vb., ind. prez. 1 sg. risc, 3 sg. ╚Öi pl. r├şsc─â, 2 sg. ri╚Öti; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. r├ş╚Öte; imper. 2 sg. r├şsc─â!
RISC s. pericol, primejdie, (ast─âzi rar) rizic. (Cu riscul vie╚Ťii.)
RISC├ü vb. 1. a-╚Öi expune, a-╚Öi primejdui. (╚śi-a ~ via╚Ťa.) 2. v. hazarda.
RISCÁ vb. v. cuteza, încumeta, îndrăzni.
RISC s.n. Primejdie, pagub─â posibil─â. [< fr. risque, cf. lat. riscus, it. risco].
RISC├ü vb. I. tr., intr. A-╚Öi pune ├«n primejdie via╚Ťa, onoarea; a se expune unui pericol. 2. intr. A intra ├«ntr-o ac╚Ťiune periculoas─â, a ├«ncerca (ceva) la noroc. [P.i. risc. / < fr. risquer, cf. it. rischiare].
RISC s. n. eveniment probabil, generator de pierderi; pericol posibil. (< fr. risque)
RISC├ü vb. I. tr., intr. a-╚Öi pune ├«n primejdie via╚Ťa, onoarea etc., a se expune unui pericol. II. intr. a intra ├«ntr-o ac╚Ťiune nesigur─â, a ├«ncerca la noroc. (< fr. risquer)
risc (r├şscuri), s. n. ÔÇô Pericol posibil. Fr. risque. Este dubletul lui rizic, s. n. (primejdie), din ngr. ß┐ą╬╣╬Â╬╣¤░¤î ÔÇ×soart─âÔÇŁ, ╚Öi acesta din it. risico, var. a lui rischio. ÔÇô Der. risca, vb. (a merge la risc). ÔÇô Cf. ri╚Öc─â.
RISC ~uri n. Pericol eventual, mai mult sau mai pu╚Ťin previzibil; primejdie. /<fr. risque
A RISC├ü risc 1. tranz. 1) A expune unui risc; a pune ├«n primejdie. 2) A-╚Öi asuma riscul. 2. intranz. (despre fiin╚Ťe) A se expune unui risc. /<fr. risquer
A SE RISCÁ mă risc refl. înv. A se expune unui risc, biruind frica sau jena; a îndrăzni; a se încumeta; a cuteza. /<fr. risquer[1]
risc n. pericol posibil.
risc├á v. 1. a pune ├«n pericol, a expune primejdiei: a-╚Öi risca viea╚Ťa; 2. a ├«nfrunta: a risca norocul.
1) *risc n., pl. ur─ş (fr. risque, d. it. rischio). Pericul posibil: or─ş-ce ├«ntreprindere are riscurile e─ş. ÔÇô ╚śi r├şzic (dup─â it. risico, de unde ╚Öi germ. risiko).
2) *risc, a -├í v. tr. (fr. risquer; it. rischiare). Expun pericululu─ş: a-╚Ť─ş risca v─şa╚Ťa pentru o biruin╚Ť─â. Fig. ├Äncerc cu risc: a risca o b─ât─âlie. Emit sper├«nd c─â va fi admis: a risca un neologizm.
RISC s. pericol, primejdie, (ast─âzi rar) rizic. (Cu ~ vie╚Ťii.)
risca vb. v. CUTEZA. ÎNCUMETA. ÎNDRĂZNI.
RISCA vb. a se expune, a se hazarda. (Te rog s─â nu ~.)
fáctor de risc sint. s. 1992 Element care poate reprezenta un risc v. aterogeneză
RISC (< fr.) s. n. 1. Pericol posibil. 2. (Dr.) R. contractual = suportare de c─âtre debitor a consecin╚Ťelor p─âgubitoare ale eliber─ârii creditorului de obliga╚Ťia pe care o avea fa╚Ť─â de el, ca urmare a neexecut─ârii de c─âtre debitor a a obliga╚Ťiei sale sau din cauze ce nu-i sunt imputabile (car de for╚Ť─â major─â sau fortuit). ÔŚŐ R. asigurat = fenomen sau eveniment la producerea c─âruia asiguratorul este obligat (prin contract de asigurare) s─â achite asiguratului sau beneficiarului asigur─ârii desp─âgubirea de asigurare sau suma asigurat─â. ÔŚŐ R. lucrului = suportarea de c─âtre proprietar sau titularul unui drept de administrare operativ─â ╚Öi direct─â a pagubelor rezultate din pierderea sau din distrugerea lucrului prin for╚Ť─â major─â sau caz fortuit. ÔŚŐ (EC.) Gam─â larg─â de incertitudini privind activitatea economico-financiar─â viitoare a unui agent economic (r. al ├«ntreprinderii) sau a unei ╚Ť─âri (r. de ╚Ťar─â). La nivel de ├«ntreprindere exist─â r. de lichiditate (cauzat de incapacitatea de a vinde rapid produsele ╚Öi de a ├«ncasa contravaloarea lor), r. de pre╚Ť (cauzat de fluctua╚Ťia pre╚Ťurilor), r. valutar (cauzat de fluctua╚Ťia posibil─â a cursului de schimb valutar), r. fluxului de numerar (generat de fluctua╚Ťia nivelurilor fluxurilor de numerar viitoare), r. ratei dob├ónzii (probabilitatea modific─ârii valorii unui instrument financiar din cauza modific─ârii nivelului ratei dob├ónzii pe pia╚Ť─â). La nivel de ╚Ťar─â exist─â r. de ╚Ťar─â care reflect─â probabilitatea apari╚Ťiei unor evenimente macroeconomice ╚Öi/sau politice care pot genera pierderi financiare ├«n afacerile interna╚Ťionale prin neonorarea sau ├«ncetarea pl─â╚Ťilor/transferurilor de capitaluri ╚Öi profituri c─âtre creditorii/finan╚Ťatorii externi. Evaluarea r. de ╚Ťar─â aferent titlurilor financiare, tranzac╚Ťionate pe pia╚Ťa interna╚Ťional─â, se face de c├óteva agen╚Ťii specializate de evaluare a r. de ╚Ťar─â, care acord─â calificative de r. ├«n func╚Ťie de trei grupe de indicatori: economici, politici ╚Öi sociali. 3. (GEOGR.) R. natural = fenomen natural care poate produce pierderi de vie╚Ťi omene╚Öti, r─âniri, distrugere de locuin╚Ťe ╚Öi alte bunuri materiale. Amploarea distrugerilor este determinat─â at├ót de intensitatea fenomenului respectiv c├ót ╚Öi de vulnerabilitatea comunit─â╚Ťilor umane (├«n func╚Ťie de amplasarea ├«n terit., mijloace de protec╚Ťie, gradul de echipare, capacitatea de reac╚Ťie etc.). Se disting r. geologice (cutremure, erup╚Ťii vulcanice, tsunami), climatice (taifunuri, uragane, tornade, valuri vde frig, de c─âldur─â, secete etc.), hidrologice (inunda╚Ťii), geomorfologice (alunec─âri de teren, curgeri de noroi).

Risc dex online | sinonim

Risc definitie

Intrare: risc
risc substantiv neutru
Intrare: risca
risca verb grupa I conjugarea I