Dicționare ale limbii române

2 intrări

24 definiții pentru riposta

RIPOSTÁ, ripostez, vb. I. Intranz. A răspunde în contradictoriu, a replica prompt și cu energie. ♦ A răspunde unui atac al adversarului (într-o luptă, într-o întrecere sportivă). – Din fr. riposter.
RIPÓSTĂ, riposte, s. f. Răspuns prompt și energic, replică; acțiune hotărâtă prin care se respinge un atac. – Din fr. riposte.
RIPOSTÁ, ripostez, vb. I. Intranz. A răspunde în contradictoriu, a replica prompt și cu energie. ♦ A răspunde unui atac al adversarului (într-o luptă, într-o întrecere sportivă). – Din fr. riposter.
RIPÓSTĂ, riposte, s. f. Răspuns prompt și energic, replică; acțiune hotărâtă prin care se respinge un atac. – Din fr. riposte.
RIPOSTÁ, ripostez, vb. I. Intranz. A răspunde în contradictoriu, a replica (repede și cu energie). A intervenit în discuție cu o pasiune și o îndîrjire de care nu o credeam în stare. Riposta indignată, amenința. CAMIL PETRESCU, U. N. 37. Zaharia Duhu îi puse mîna pe umăr, ripostîndu-i cu surîsul subțire al răzășului din Piscul Voievodesei. C. PETRESCU, A. 321. Înțeleg reproșurile d-tale, ripostă Nadina contrariată. REBREANU, R. II 53.
RIPÓSTĂ, riposte, s. f. Răspuns prompt și energic, replică; acțiune hotărîtă, care respinge un atac.
ripostá (a ~) vb., ind. prez. 3 riposteáză
ripóstă s. f., g.-d. art. ripóstei; pl. ripóste
ripostá vb., ind. prez. 1 sg. ripostéz, 3 sg. și pl. riposteáză
ripóstă s. f., pl. ripóste
RIPOSTÁ vb. v. replica.
RIPÓSTĂ s. răspuns, replică, (înv.) spunere. (La obrăznicia lui i-a dat ~ cuvenită.)
Ripostă ≠ atac
RIPOSTÁ vb. I. intr. A răspunde, a replica (prompt și cu energie). ♦ A lua atitudine împotriva unei nedreptăți; a protesta. ♦ (Sport) A ataca imediat după ce a parat o lovitură (la scrimă). [< fr. riposter].
RIPÓSTĂ s.f. Răspuns prompt și energic; acțiune hotărâtă care respinge un atac. [< fr. riposte, cf. it. risposta – răspuns].
RIPOSTÁ vb. intr. a răspunde, a replica (prompt și cu energie). ◊ a lua atitudine împotriva unei nedreptăți; a protesta. ◊ (scrimă) a ataca imediat după ce a parat o lovitură. (< fr. riposter)
RIPÓSTĂ s. f. răspuns prompt și energic, replică; acțiune hotărâtă care respinge un atac. (< fr. riposte)
A RIPOSTÁ ~éz 1. intranz. 1) A da ripostă; a obiecta în mod energic. 2) sport A răspunde printr-un atac îndată după atacul adversarului. 2. tranz. A răspunde prompt și categoric (pentru a respinge ceva sau pe cineva); a replica; a reacționa. /<fr. riposter
RIPÓSTĂ ~e f. 1) Răspuns scurt și prompt în contradictoriu la spusele agresive ale cuiva; replică. 2) Acțiune energică și neîntârziată prin care se reacționează la un atac; lovitură de răspuns. A da ~a cuvenită. /<fr. riposte
*ripóstă f., pl. e (fr. riposte, d. it. risposta, d. rispóndere, a răspunde). Lovitură imediată dată celuĭ care te-a lovit. Fig. Răspuns vioĭ la un atac cu vorba.
*ripostéz v. intr. (fr. riposter, d. riposte, ripostă). Răspund energic cu fapta saŭ cu vorba. V. replic.
RIPOSTA vb. a răspunde, a replica, (înv.) a întîmpina, a prici. (I-a ~ prompt.)
RIPOSTĂ s. răspuns, replică, (înv.) spunere. (La obrăznicia lui i-a dat ~ cuvenită.)
RIPÓSTĂ (< fr.) s. f. Răspuns prompt și energic, replică. ♦ Acțiune hotărâtă prin care se respinge un atac. ◊ (MILIT.) R. gradată = adoptare a căii sau mijloacelor militare pentru a răspunde descurajant la inițiativele inamicului. Teoria a fost enunțată de Secretarul de Stat al Apărării S.U.A., R. McNamara.

Riposta dex online | sinonim

Riposta definitie

Intrare: ripostă
ripostă substantiv feminin
Intrare: riposta
riposta verb grupa I conjugarea a II-a