Dicționare ale limbii române

2 intrări

6 definiții pentru rickettsia

RICKÉTTSIA, rickettsii, s. f. (Biol.) Microorganism care face trecerea de la bacterii la virusuri, având caractere comune ambelor grupe. [Pr.: richeția] – Din engl. riekettsia, fr. rickettsie.
RICKÉTTSII s. f. pl. (Biol.) Microbi care fac trecerea de la bacterii la virusuri, având caractere comune ambelor grupe. [Pr.: richéții] – Din engl. rickettsia, fr. rickettsie.
rickéttsia [pron. richéția] (ri-cket-tsi-a) s. f., g.-d. art. rickéttsiei; pl. rickéttsii, art. rickéttsiile (-tsi-i-)
RICKÉTTSIE s.f. Parazit unicelular microscopic, care produce la oameni și la animale o serie de boli infecțioase. [Gen. -iei. / < fr. rickettsie, cf. Ricketts – patologist american].
RICKÉTTSIA [-CHE-ȚI-] s. f. parazit unicelular microscopic, care produce la oameni și la animale o serie de boli infecțioase. (< fr. rickettsie)
RICKÉTSIE [< engl., fr. {i}; {s} n. pr. Howard Taylor Ricketts (1871-1910), biolog american] s. f. Bacterie gram-negativă, de mici dimensiuni, având formă sferică sau de bastonaș (genul Rickettsia). Ca și virusurile, r. sunt parazite totale, fiind incapabile să se reproducă în afara celulei gazdă. Parazitează artropode (purici, păduchi, ploșnițe, căpușe), de la care se transmit la vertebrate, inclusiv la om. Provoacă ricketsioza. Din acest grup fac parte agenții patogeni ai unor forme de tifos.

Rickettsia dex online | sinonim

Rickettsia definitie

Intrare: rickettsia
rickettsia substantiv feminin
Intrare: rickettsie
rickettsie