Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru ribonucleic

RIBONUCLEÍC, ribonucleici, adj. (în sintagma) Acid ribonucleic = acid care se găsește în toate celulele vegetale și animale, având un rol esențial în transmiterea informațiilor genetice necesare sintezei proteinelor specifice. [Pr.: -cle-ic] – Din fr. ribonucléique.
RIBONUCLÉIC, ribonucleici, adj. (În sintagma) Acid ribonucleic = acid care se găsește în toate celulele vegetale și animale, având un rol deosebit de important în procesele biologice. [Pr.: -cle-ic] – Din fr. ribonucléique.
ribonucléic (-nu-cle-) adj. m., pl. ribonucléici
ribonucléic adj. m. (sil. -cle-), pl. ribonucléici
RIBONUCLÉIC adj.m. Acid ribonucleic = acid constituent al nucleului celular și. mai ales, al organitelor celulare speciale, având un rol deosebit în procesele biologice. [< fr. ribonucléique].
RIBONUCLÉIC adj. acid ~ = acid nucleic din citoplasma celulelor, care are un rol deosebit în transmiterea informației genetice necesare sintezei proteinelor specifice. (< fr. ribonucléique)
RIBONUCLÉIC (< fr., engl.) adj. Acid ribonucleic = Compus organic complex (acid nucleic) prezent în toate celulele vii, format dintr-un lanț lung de nucleotide al căror glucid este reprezentat de riboză, iar bazele azotate de adenină, guanină, citozină și uracil. Poate fi de mai multe tipuri. ARN mesager (ARNm) copiază informația genetică stocată în ADN, trece din nucleu în citoplasmă, se asociază cu ribomii și servește drept tipar pentru sinteza de proteine. ARN de transfer (ARNt) sau ARN solubil (ARNs) transportă aminoacizii la locul sintezei proteice. ARN ribozomal (ARNr) intră în alcătuirea ribozomilor, reprezentând 80% din ARN-ul total al celulei. ARN viral constituie materialul genetic al unor virusuri (ribovirusurile). În 1965, R.W. Holley a descris structura unei molecule de ARN.
ARN (acid ribonucleic) – compus organic complex (acid nucleic) prezent în celulele vii, implicat în sinteza proteinelor. Molecula de ARN este formată dintr-un lanț lung de nucleotide, în care glucidul este riboza iar bazele azotate sunt: adenina, citozina, guanina și uracilul; ARN-mesager (ARN-m) – copiază informația genetică din ADN și o transportă la situsurile specializate din interiorul celulei (numite ribozomi) unde informația este tradusă în compoziția proteinei (transcripție, translație); ARN-ribozomal (ARN-r) – prezent în ribozomi, este monocatenar, dar prezintă și regiuni helicoidale formate prin împerecherea bazelor complementare; ARN de transfer (ARN-t; ARN-solubil; ARN-s) – este implicat în asamblarea aminoacizilor în lanțul polipeptidic care este sintetizat în ribozomi. Fiecare ARN-t este specific pentru un anumit aminoacid și poartă un triplet din structura ARN-m (naticodon); ARN-viral – material genetic al unor virusuri (ribovirusuri). (Gh. Mohan & Aurel Ardelean – Dicționar enciclopedic de biologie, vol. I, ed. All 2007)

Ribonucleic dex online | sinonim

Ribonucleic definitie

Intrare: ribonucleic
ribonucleic adjectiv
  • silabisire: -cle-